Kacin: Srbija može i da čeka Kosovo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će Srbija, ukoliko ne želi u EU bez Kosova, onda morati da čeka da i Kosovo postane deo EU.

Izvor: Beta

Subota, 06.02.2010.

01:16

Default images

On je dodao da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov da Srbija postane članica Evropske unije. "Suština je u tome da treba odgovoriti na pitanje da li Srbija hoće u EU bez Kosova ili neće. Ako ne želi bez Kosova, onda će morati da čeka Kosovo", kaže Kacin.

"A to znači da će Srbija biti poslednja država regiona koja će postati deo EU. Jer, Kosovo je u ovom trenutku daleko čak i od vizne liberalizacije, a kamoli od članstva u EU", dodaje on.

On je za današnji novosadski "Dnevnik" kazao da na Kosovu tek treba izgraditi institucije koje su potrebne da to bude država koja će biti kompatibilna sa EU.

"Znači, ovde se ne radi o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o dinamici približavanja Srbije Uniji i njenom ulasku u EU. Možda su ove moje reči previše direktne, ali su iskrene, dobronamerne i treba ih čitati kao prijateljski gest prema Srbiji koju želimo što je moguće pre da vidimo u EU", kazao je Kacin.

Dodao je da niko ne može Srbiju odvući u EU na silu, pošto Srbija samo "sama, dobrovoljno, svesno" može da uradi ono što je potrebno da bi mogla postati deo EU, dobiti svoga komesara i imati članove Evropskog parlamenta kao što ih imaju i sve ostale članice Unije.

"Sve države zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, naravno ako same tako odluče i ako ispune uslove. To važi i za Kosovo, čiju je nezavisnost priznalo više od dve trećine članica EU", kazao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Komentarišući plan šefova diplomatije Austrije i Grčke, po kojem bi sve države zapadnog Balkana, pa tako i Srbija, postale deo EU 2014. godine, Kacin je rekao da "treba razumeti dobronamernost ovakve inicijative", ali da se istovremeno mora posedovati i sposobnost realnog sagledavanja njene izvodljivosti.

"Države regiona ili tek imaju status kandidata, ali još nisu dobile datum početka pregovora, ili su samo predale aplikaciju na koju još nisu dobile odgovor, a neke čak nisu blizu ni predaje kandidature za članstvo u EU. A moram podsetiti na to da je svaka zemlja koja je krenula ka EU potrošila bar nekoliko godina u pregovorima da bi uopšte stvorila uslove za ulazak u EU", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da bi EU "visoko cenila" donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

"To bi bila ne samo poruka iz Srbije koja govori o realnom pogledu na srpsku prošlost i o ambicioznom programu za srpsku budućnost, nego bi to bila i poruka za javnost Bosne i Hercegovine, koju rasprava o ovoj rezoluciji tek čeka", naveo je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: