Rogozin: Možete u NATO, bez Kosova

Ako Srbija želi da uđe u NATO, moraće da se odrekne Kosova, kaže predstavnik Rusije pri Severnoatlantskoj alijansi Dmitrij Rogozin.

Izvor: FoNet, Blic

Petak, 05.02.2010.

22:11

Default images

Nakon toga, Rusija će biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu, jer, kako dodaje Rogozin, "ne možemo biti veći Srbi od Srba".

"Nisu sve zemlje članice NATO-a priznale nezavisnost Kosova. Kao što je poznato, to su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka. Ali i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija je prepreka za ulazak Srbije u Alijansu", rekao je Rogozin za "Blic".

On je naveo da se stav većine zemalja NATO-a neće menjati, a to znači da Alijansa može da primi Srbiju samo u "novim" granicama, odnosno, bez Kosova.

"Beograd će morati zvanično priznati suverenitet Prištine, što će za sobom povući promenu stava i Madrida i Moskve", dodao je Rogozin.

Na pitanje kako Moskva gleda na polemike u Srbiji o atlantskim integracijama, Rogozin je rekao da ne razume stav onih predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

On je podsetio da je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da, ako Srbija želi članstvo u EU, nije obavezna da prvo uđe u NATO.

Rogozin je rekao da mu je teško razumljivo kako se može govoriti o tome kada se u Beogradu i sada vide tragovi bombardovanja snaga NATO-a od pre deset godina.

"Tu je i problem Kosova, čiju je nezavisnost priznala većina zemalja članica NATO-a, zatim, problem demonizacije srpskog naroda, flagrantni antisrpski dvostruki aršini Zapada prema učesnicima rata u bivšoj Jugoslaviji... Zar je sve to zaboravljeno? Rusija naprosto neće razumeti izbor Srbije u korist NATO-a u svetlu svega što sam nabrojao", rekao je Rogozin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: