“Alpina“ zamrzla arbitražu

Austrijska kompanija "Alpina" odlučila je da na godinu dana zamrzne proces arbitraže pred sudom u Parizu, zbog raskida ugovora za koncesiju Horgoš-Požega.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.02.2010.

19:44

Default images

“Alpina“ je takvu odluku donela nakon što je večeras obaveštena da je pobedila na tenderu za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada i auto-puta do granice sa Bugarskom na Koridoru 10.

"Ova vest nas je obradovala i odražava izuzetno korektan tretman naše kompanije na tržištu Srbije, koja će i dalje nastaviti da značajno investira u Srbiju i da zapošljava domaću radnu snagu i domaće resurse i time doprinosi daljem jačanju ekonomske aktivnosti u Srbiji", ocenila je "Alpina".

"Zbog toga smo odlučili da zamrznemo proces arbitraže u Parizu, koji se vodi zbog raskinutog Ugovora o koncesiji 'Horgoš - Požega na godinu dana i da u što skorijem vremenu na pravno valjan način postignemo obostrano zadovoljavajući sporazum sa Vladom Srbije", navedeno je u saopštenju "Alpine".

Srbija je 22. oktobra 2009. godine, pred Vrhovnim sudom u Beču dobila spor protiv konzorcijuma "Alpina Por", jer nije ispunio uslove iz ugovora o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega i početkom januara ove godine Vladi Srbije uplaćeno je 10 miliona evra na ime bankarske garancije za taj posao.

U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije.

Konzorcijum "Alpina Por" je bankarsku garanciju dao za posao oko izgradnje autoputa u Srbiji, ali je ugovor sa njim raskinut, jer nije ispoštovao odredbe sporazuma.

Nezadovoljan gubitkom posla, konzorcijum je izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji.

Nakon toga, Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Ugovor o koncesiji za autoput "Horgoš-Požega" potpisan je u martu 2007. godine.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: