Vojnici poslati kući zbog štednje

Gardijske brigade, odnosno operativni sastav Hrvatske vojske poslat je kućama, jer je ministarstvo odbrane prinuđeno na mere štednje zbog nedostatka novca.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

11:55

Default images

Kako izveštava Hrvatska radio-televizija, zbog prisilne štednje, u kasarnama se održava samo hladni pogon, a operativne jedinice HV će zbog nestašice sredstava do proleća biti po kućama. Stanje u jedinicama u maju će pregledati inspektori NATO, a vojni stručnjaci očekuju njihovu ocenu.

Loše stanje u ministarstvu pokazalo je i to da se odustalo od nekih projekata modernizacije i da su prepolovljena sredstva za projekte koji su već započeti.

Prema podacima objavljenim polovinom prošlog meseca, prva mera štednje u ministarstvu odbrane bila je odustajanje od kupovine oklopnih vozila, odnosno nabavka upola manjeg broja od predloženog.

Ministarstvo je predložilo finskoj kompaniji Patrija da Hrvatska umesto 126 kupi 64 borbena oklopna vozila AMV 8X8.

Ugovori vredni 180 miliona evra potpisani su 2007. i 2008. godine, a ministarstvo je zatražilo i da im se produži rok otplate i isporuke vozila do 2018. godine.

Do daljeg je odgođena i nabavka novog borbenog aviona, iako postojeći avioni MIG 21, koji to uopšte mogu, lete još samo ove i naredne godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: