Vujanović: Irinej negira Crnogorce

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da izjava srpskog patrijarha Irineja da su Crnogoci i Srbi jedan narod predstavlja negaciju crnogorskog naroda.

Izvor: Beta, TV CG

Petak, 05.02.2010.

08:43

Default images

Vujanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da je to "neočekivano i neobično" od nekog od koga se "očekuju dobre i blage poruke". On smatra da takve izjave srpskog patrijarha ne idu u korist ni Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, za čijeg je mitropolita Amfilohija rekao da "nikada nije osporavao crnogorsku naciju, bez obzira što se oseća Srbinom".

Crnogorski predsednik je, međutim, ocenio da izjave novog srpskog patrijarha ne treba "prenaglašavati" i da očekuje da će se sa njim o tome "moći otvoreno i argumentovano razgovarati".

Vujanović je ponovio stav da neće potpisati ukaz o imenovanju ambasadora u Prištini dok se ne prizna crnogorska manjina na Kosovu.

Vujanović je ocenio da je "neprimereno" što na Kosovu Crnogorci nisu ustavom priznati kao manjina, da je to "ponižavajuće" za njih i za Crnu Goru.

Reakciju Beograda na uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice sa Prištinom Vujanović je nazvao "emotivnom".

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da bude prenaglašena ni stroga u ispoljavanju nekih svojih odluka, a Crna Gora ne treba negativno da doživljava tu reakciju.

Crnogorski predsednik je naveo da je predsednik Srbije Boris Tadić "uvek dobrodošao" u Crnu Goru i da bi bilo "dobro da je što pre poseti".

Govoreći o mogućem povlačenju premijera Mila Đukanovića sa te i funkcije lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Vujanović, koji je njegov stranački kolega, rekao je da o tome u stranci do sada nije bilo reči.

"Verujem da mu (Đukanoviću) treba ostaviti da to pitanje kandiduje onda kada bude aktuelno. Ovo nije vreme aktuelnosti te teme", rekao je Vujanović i dodao da će, kada ono dođe na dnevni red, Đukanovića "snažno ubeđivati da ostane na čelu DPS-a i vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: