"Sever nije u nadležnosti Fejta"

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je strategiju za sever Kosova, ocenjujući da to nije u nadležnosti specijalnog predstavnika EU u pokrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:49

Default images

"Taj dokument je razradila kancelarija specijalnog predstavnika EU Pitera Fejta kojeg države koje priznaju nezavisnost Kosova, smatraju međunarodnim civilnim predstavnikom", izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministrstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

On je ukazao da rukovodeću ulogu u rešavanju kosovskog problema ima Savet bezbednosti UN, dodajući da je to jasno zapisano u Rezoluciji 1244, koja je i dalje na snazi.

Nesterenko je naveo da u samoj pokrajini kontrolne funkcije u realizaciji civilne misije ima šef misije UN. "Savet bezbednosti UN nije dao specijalnom predstavniku EU ovlašćenja za izradu prakticnih rešenja za Kosovo", naveo je ruski diplomata.

Nesterenko je kazao da Moskva "ne smatra legitimnom" kancelariju međunarodnog civilnog predstavnika koja se bazira na planu Martija Ahtisarija, odnosno na dokumentu koji nije odobrio Savet bezbednosti i koji nije pravosnažan.

Pored toga, ukazao je on, strategija za sever Kosova nije čak ni usaglašena i nije utvrđena u okvirima EU.

"Reč je o duboko privatnoj inicijativi koja nije osnova za delovanje i preporuka za međunarodne strukture, prisutne u pokrajini", rekao je Nesterenko.

Dodao je da, po svemu sudeći, "pokrovitelji Prištine" ne gube nadu da će zaobilazeći ustanovljene međunarodne-pravne procedure promeniti postojeći status kvo i nametnuti lokalnim Srbima koncepciju nezavisnosti Kosova.

Ruski diplomata je ocenio da takav prilaz ima u sebi veliki konfliktni potencijal.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da odgovorno priđu situaciji i preduzmu neophodne mere kako bi isključili takvu perspektivu razvoja događaja", rekao je Nesterenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: