EP odbacio sporazum sa SAD

Komisija EP nije podržala kontroverzan sporazum na osnovu kojeg SAD mogu da imaju uvid u bankarske račune Evropljana u okviru borbe protiv terorizma.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:46

Default images

Većina članova te komisije Evropskog parlamenta, njih 29, glasala je protiv sporazuma, 23 su bila za, dok je jedan evroposlanik bio uzdržan. Ovakav ishod glasanja će iziritirati američke vlasti koje su već upozorile da će blokiranje sporazuma biti "tragična greška".

Komisija za građanske slobode i pravosuđe je takođe preporučila Evropskom parlamentu da ne prihvati sporazum o kojem bi evroposlanici mogli da se izjasne 9. ili 10. februara na plenarnoj sednici u Strazburu.

Prema mišljenju komisije EP, sporazum ne garantuje zaštitu ličnih podataka i predstavlja preterano zadiranje u privatnost.

Vlade zemalja članica EU dogovorile su se 30. novembra 2009. godine o potpisivanju privremenog sporazuma na osnovu kojeg SAD mogu da proveravaju bankarske račune Evropljana.

Sporazum omogućava američkom ministarstvu finansija pristup bankarskim podacima preko Svifta (SWIFT), udruženja 8.300 banaka iz čitavog sveta za međubankarske finansijske telekomunikacije, sa sedištem u blizini Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: