Mazut iz robnih rezervi za toplane

Vlada Srbije obezbediće mazut za toplane u sedam gradova koji će im već od sutra biti na raspolaganju, izjavio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.02.2010.

16:24

Default images

Vlada je na današnjoj sednici usvojila zaključak o davanju na zajam 3 500 tona ulja za loženje iz republičkih robnih rezervi gradu Zaječaru i toplanama u Trsteniku, Novom Pazaru, Majdanpeku, Vrbasu, Pirotu i FAP Priboju u Priboju.

Ministar Milosavljević je rekao da je odluka o pozajmici mazuta doneta, zbog toga da se pomogne gradovima, koji su najugroženiji po pitanju isporuke toplotne energije i da bi i tim građanima stanovi i kuće bili topli.

Milosavljević je napomenuo da je pozajmica, od 3.500 tona mazuta za toplane u sedam gradova u Srbiji, odobrena uz obavezu vraćanja i obezbeđivanja kvalitetnije garancije da će pozajmljene količine biti vraćene.

"Ono što je najvažnije je da će to već od sutra biti operativno, tako da će to moći da se povlači i da se praktično stavlja u upotrebu i obezbedi kvalitetno snabdevanje toplotnom energijom", naveo je Milosavljević. On je apelovao na čelnike gradova i opština da ne dozvole da dolaze u situaciju da im rezerve energenata nestaju i da moraju da vape za pomoći kako bi, kako je rekao, "građanima, odnosno svojim biračima i sugrađanima omogućili ono što je njihova obaveza, a to je, da između ostalog i u kontinuitetu, u toku grejne sezone isporučuju toplotnu energiju".

"Republička direkcija za robne rezerve je tu da u vanrednim situacijama i prilikama pomogne i interveniše, a za sve one koji ne uspevaju na kvalitetan način da planiraju svoj budžet opštine ili grada ili da nekvalitetno vode javna komunalna preduzeća mora da bude jasno da ova praksa mora da se prekine", poručio je Milosavljević.

On je napomenuo da odgovornost za kvalitet funkcionisanja lokalnih samouprava snose pre svega čelni ljudi tih lokalnih samouprava i rukovodioci javnih komunalnih i ostalih preduzeća.

"Bez pomoći ne bi izdržali grejnu sezonu"

Lokalna samouprava je više puta intervenisala i uspevala da obezbedi kontinuiranu isporuku toplotne energije. U Zaječarskoj toplani kažu da bez pomoći države i grada ne bi mogli da završe grejnu sezonu.

U Zaječarskoj toplani, koja je ćerka češke firme “Moravija”, blokadu računa koja traje skoro godinu dana, ne pravdaju niskom cenom grejanja ili lošom naplatom, već investicijama koje nisu sprovedene onako kako su planirane.

Bez mazuta koji je prethodnih meseci obezbeđivala lokalna samouprava, ali i onog koji će stići iz robnih rezervi, toplifikacija “Moravija” ne bi mogla da obezbedi kontinuirano grejanje.

U toplani kažu da je procenat naplate u ovoj godini, kada su građani u pitanju 80, a da je u prethodnim godinama čak i 95 odsto.

Međutim, veliki dužnici su privredni subjekti od kojih toplana ne može da naplati više od 80 miliona dinara.

Ipak, stanovnici najvećeg naselja u Zaječaru - Kraljevica, u kojem su radijatori najhladniji, kažu da ne žele da plate ono što im nije isporučeno.

Zaječar je po ceni grejanja među skupljim gradovima u Srbiji sa 66, 65 dinara po kvadratnom metru, a za privredu ta cena iznosi čak 200 dinara po kvadratu.

U Toplani misle da cena nije ekonomska pa su od grada tražili povećanje za 15 odsto. U tom slučaju bi za stan od 50 kvadrata Zaječarci morali da izdvoje više od 3 500 dinara mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: