Iran: Amerika vodi "psihološki rat"

Iran je optužio SAD da su započele "psihološki rat" u Persijskom zalivu predstavljajući Teheran kao pretnju zalivskim zemljama.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:07

Default images

"Oni ne žele da vide dobre i rastuće odnose između Irana i susednih zemalja u Persijskom zalivu i zato su započeli psihološki rat", izjavio je načelnik štaba iranske vojske general Hasan Firuzabadi poluzvaničnoj novinskoj agenciji ILNA, prenesi Rojters.

Američki zvaničnici saopštili su u nedelju da su SAD proširile raketni sistem odbrane na zemlji i moru u i oko Zaliva, na vodenom putu od presudnog značaja za svetsko snabdevanje naftom, kako bi sprečile, kako tvrde, rastuću pretnju od iranskog raketnog programa.

Širenje američkog raketnog sistema odbrane uključuje raspoređivanje raketnog sistema Patriot u Kuvajtu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

General Firuzabadi izjavio je da rakete Patriot nisu nikakva pretnja Iranu.

"To nije novost za nas...informisani smo kada su one postavljene, uključujući i njihovu tačnu lokaciju. Rakete Patriot lako se mogu deaktivirati jednostavnim taktikama", rekao je general Firuzabadi.

SAD su proširile raketni sistem odbrane u vreme tenzija oko dugogodišnjeg spornog iranskog nuklearnog programa, zbog čega su zapadne sile zatražile od Ujedinjenih nacija četvrtu rundu sankcija, jer Teheran odbija da obustavi program obogaćivanja uranijuma.

Teheran poriče da je program obogaćivanja uranijuma u svrhe nuklearnog naoružanja, tvrdeći da je program namenjen proizvodnji električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: