Ubijen jedan od osnivača Al Kaide

U ruskoj republici Dagestan ubijen je Egipćanin Mohamad Šaban, zvani Seif Islam, jedan od osnivača Al Kaide na Severnom Kavkazu, javile su ruske agencije.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2010.

13:29

Default images

Šaban je likvidiran tokom jučerašnje specijalne antiterorističke akcije u dagestanskoj oblasti Botlih, uz još jednog njegovog pomagača iz lokalnog sela Andi. U razmeni vatre ranjen je pripadnik dagestanske policije, koji je kasnije podlegao povredama, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas ističe da je Šaban, na zahtev Egipta, bio na poternici zbog terorističke aktivnosti i da je početkom 1990-ih učestvovao u borbama u Avganistanu, kao i da je bio u Sudanu, Somaliji, Libanu i Gruziji.

Prema podacima FSB-a, Šaban je 1992. godine došao u Čečeniju, gde je organizovao mrežu Al Kaide na Severnom Kavkazu i učestvovao u borbama protiv federalnih snaga bezbednosti.

U oktobru prošle godine je Šaban, po naredbi Umarova, bio upućen u Dagestan radi organizacije diverzantsko-terorističkih akcija i aktiviranja dejstava dagestanskog podzemlja i obnavljanja kanala isporuke oružja i eksplozivnih materija od gruzijskih specijalnih službi, navodi Itar-Tas.

"Po nalogu specijalnih službi Gruzije, organizovao je sprovođenje diverzantskih akcija podmetanja eksploziva na železničke pravce, strujne vodove, gasovode i naftovode“, saopštila je FSB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: