Pavlović: 200 evra po godini staža

Zaposleni u prosveti koji dobrovoljno odu s posla dobiće 200 evra po godini staža, dogovorili sindikati s ministarstvom finansija.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2010.

12:43

Default images

"Dogovoreno je i da zaposleni koji ispunjavaju jedan uslov za odlazak u penziju, a odlaze iz obrazovnog sistema, dobiju otpremninu od šest prosečnih bruto plata u ustanovi u kojoj rade ili šest prosečnih bruto plata u privredi, ako im to više odgovara", kazao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branisalv Pavlović.

Pavlović navodi da su direktori škola mogu da daju saglasnost na dobrovoljni odlazak zaposlenog nastavnika samo ukoliko to ne remeti nastavu, pa zbog toga mnogi koji žele da daju otkaz uz otpremnine to neće moći da učine.

Prema Pavlovićevim rečima škole bi do 5. februara trebalo da obave anketiranje zaposlenih, a do 8. februara Ministarstvu prosvete dostave spiskove zaposlenih koji žele da uz otpremnine napuste obrazovni sistem.

"Ukoliko bi se obistinile procene da na dobrovoljni odlazak pristane oko 5.000 zaposlenih u školama stvorila bi se ušteda od milijardu dinara. To bi omogućilo da se plate zaposlenih u prosveti od septembra povećaju za 4,5 odsto", tvrdi predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

On je dodao da će ukoliko ne bude povećanja plata prosvetni radnici u septembru organizovati štrajk.

Obradović: Neće biti otpuštanja

Žarko Obradoviæ (FoNet,arhiva)
U školama neće biti otpuštanja, a ukoliko se za dobrovoljno napuštanje posla ne prijavi dovoljno zaposlenih, naredni korak bi mogla da bude racionalizacija broja odeljenja i mreže škola, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

"Generalna procena je da ima viška zaposlenih i pokušavamo to da rešimo na način prihvatljiv za sve", rekao je Obradović.

On je precizirao da racionalizacija broja zaposlenih u prosveti ne podrazumeva otpuštanje, već dobrovoljni odlazak zaposlenih.

Prema njegovim rečima do kraja ove nedelje škole sakupljaju podatke o zainteresovanima da dobrovoljno odu iz obrazovnog sistema, a potom će Ministarstvo prosvete razgovarati sa sindikattima i obavestiti ih o tome koliki je broj prijavljenih.

"Razmišljali smo da se preraspodeli fond časova među zaposlenima, ali opšti je utisak da to ne bi imalo efekta", kazao je ministar prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: