Počelo suđenje za ubistvo Pukanića

Optuženi za ubistvo Ive Pukanića, Robert Matanić izjavio da je pod pritiskom Tužilaštva lažno optužio Sretena Jocića u zamenu za status svedoka saradnika.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 02.02.2010.

22:42

Default images

U Županijskom sudu u Zagrebu uz neviđene mere obezbeđenja, završen je prvi dan suđenja za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića. Četvorica optuženih koji su dostupni hrvatskom pravosuđu, Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović, izjavili su da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

Robert Matanić, jedan od šestorice optuženih za ubistvo suvlasnika i novinara zagrebačkog nedeljnika “Nacional” Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, rekao je u svojoj odbrani pred Županijskim sudom u Zagrebu da ga je USKOK izigrao, obećavši mu status zaštićenog svedoka.

On je ostao pri ranijim tvrdnjama da su za ubistva Pukanića i Franjića odgovorni optuženi Željko Milovanović i Bojan Gudurić, ali ne i pri iskazu da su naručioci Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, i Slobodan Đurović.

Povodom tog iskaza, na rubu suza, izjavio je da je preko svog advokata dao neistinit iskaz, na osnovu sopstvenih sumnji o naručiocima ubistva.

Matanić je kazao da je poverovao USKOK-u, ali da su mu "na kraju zabili nož u leđa".

Odbrana optuženih zato je zatražila da se kao svedok ispita glavni državni tužilac Mladen Bajić, jer je on navodno Robertu Mataniću, nudio status zaštićenog svedoka, kao i navodni naručilac ubistva Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji u Beogradu čeka početak suđenja za isto krivično delo.

Zatraženo je i da se sasluša i direktor USKOK-a, Dinko Cvitan.
Optuzeni Amir Mafalani na suðenju (Tanjug)
Luka Matanić, Amir Mustafi i Slobodan Đurović, zvani Kardinal, pored Roberta Matanića jedini dostupni hrvatskom pravođu takođe su se izjasnili da se ne osećaju krivima za ubistvo.

Optuženi su se na početku suđenje izneli svoje lične podatke, a Slobodan Đurović je na pitanje o vrednosti imovine kazao da je ne bi mogao potrošiti i da "živi sto godina", te da ima oko 100 miliona evra.

Na optuženičkoj klupi nema Bojana Gudurića koji je u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu pošto se u ponedeljak predao policiji u Banjalci.

Gudurić, srpski državljanin, sa kućom u Novom Sadu, za desetak dana trebalo bi da bude izručen hrvatskom ili srpskom pravosuđu.

Na optuženičkoj klupi Nema ni Željka Milovanovića koji je za isti zločin optužen u Beogradu, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim finansijerom i naručiocem ubistva Sretenom Jocićem.

Suđenje protiče uz stroge mere bezbednosti, a jake snage policije obilaze i okolne ulice. Legitimisani su i slučajni prolaznici, a "pauci" su odvozili automobile koje je policija pregledala.

I pored toga što su trojici optuženika po uvođenju u sudnicu sa ruku i nogu skinute lisice i lanci Robertu Mataniću su ostali jer je iz zatvora nekome pokušao da pošalje poruku s ceduljicom.

Tokom suđenja uključeni su i aparati za ometanje signala mobilnih telefona.

Hrvatski mediji spekulišu da postoji i krunski svedok, odnosno osoba koja je učestvovala u pripremi ubistva i koja teško tereti sve optužene. Navodno je na sigurnoj lokaciji, jer je njegova glava ucenjena na milion evra.

Optužnica

Prema optužnici USKOK-a, ubistvo Pukanića je organizovano kako bi ga onemogućili da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznosi novinarska saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti.

Zločinačku organizaciju u Srbiji je u prvoj polovini 2008. organizovao Sreten Jocić, po čijem je nalogu njegov kum Slobodan Đurović za milion i po evra organizovao ubistvo Pukanića.

Hrvatski mediji spekulišu da postoji krunski svedok, odnosno osoba koja je učestvovala u pripremi ubistva i koja teško tereti sve optužene. Navodno je na sigurnoj lokaciji, jer je njegova glava ucenjena na milion evra.

Za suđenje je akreditovano oko 130 novinara, fotoreportera i snimatelja uglavnom iz Hrvatske, ali i iz regiona.

Šestorka se, prema optužnici koju je sastavio Ured (kancelarija) za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, tereti da se udružila u međunarodnu zločinačku organizaciju sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, na čelu, da je eksplozivom ubila vlasnika nedeljnika "Nacional" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića i nameravala da ubije još dve osobe na zagrebačkom području.

Kao egzekutor je označen Milovanović, koji je u dvorište "Nacionala" 23. oktobra 2008. dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevih kola.

Eksploziv je aktiviran uveče kad su se Pukanić i Franjić približili kolima i skuteru.

Sumnja se da je Gudurić eksploziv, kojim je ubijen Pukanić, prebacio iz Srbije u Hrvatsku, ali i da je sa tavana obližnje zgrade naoružan snajperom posmatrao parkiralište na koje je Milovanović dovezao skuter s eksplozivom i bio spreman da ubije Pukanića ako eksploziv zataji.

Ostali optuženi terete se da su organizovali praćenje Pukanića i logistiku: od smeštaja do naoružanja.

Za razliku od Milovanovića i Gudurića, ostali optuženi uhvaćeni su sedam dana posle ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: