Akcija protiv šverca imigranata

Zajedničkom akcijom belgijske policije i Europola, u belgijskom mestu As danas je uhapšeno devet osoba povezanih sa švercom ilegalnih imigranata.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

18:51

Default images

Tokom akcije pronađena su i četiri ilegalna imigranta, navodi se u saopštenju Europola. Istraga, započeta pre nekoliko meseci, utvrdila je da se ilegalni imigranti, uglavnom iz Avganistana, Kine, Iraka i Vijetnama, prebacuju iz Turske u Grčku, a odatle preko Italije i centralne Evrope do Belgije, odakle se prevoze do Velike Britanije kao krajnje destinacije.

Stručnjaci Europola su pripremili više obaveštajnih izveštaja, olakšali razmenu podataka i koordinisali policijske akcije, ali otrkivanje glavnih osumnjičenih i veza sa kriminalom zasluga je belgijskih stručnjaka, kaže se u saopštenju.

Svi koji su uhapšeni pripadaju lancu švercera ljudi, uglavnom iz Iraka. Posao tog lanca je da ljude koje indijski lanac za trefiking dovede do Belgije prebace u Britaniju.

Prebacivanje se vrši tako što se ilegalni imigranti na parkiralištima za kamione u Belgiji i Francuskoj, duž autoputa E40, ubacuju u prikolice kamiona.

Vozači kamiona, pri tome, ne znaju da u svom teretu voze i ilegalne imigrante. Veruje se da je taj lanac do sada prebacio više stotina ilegalnih imigranata u Veliku Britaniju.

Svaki od njih im je platio 1.500 evra, bez ikakve garancije da će bezbedno stići na cilj.

Imigranti su često žrtve sukoba suparničkih lanaca za ilegalno prebacivanje ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: