Pakistan: Desetoro mrtvih u napadu

Bespilotna američka letilica ispalila je najmanje 18 projektila na skrovišta pripadnika Al Kaide i ubila najmanje 10 ljudi, saopštile su bezbednosne snage.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.02.2010.

18:12

Default images

"Za sada broj žrtava je deset, ali moguće je da će broj rasti. Vatra još tinja gde su projektili pali", potvrdio je pripadnik bezbednosnih snaga za agenciju Rojters. U današnjem napadu uništena su dva vozila koja su pripadala ekstremistima u Data Khelu, selu udaljenom 30 kilometara zapadno od Miranšaha, glavnog grada Severnog Vaziristana.

Britanska agencija podseća da je Data Kel jako uporište talibanskog komandanta Hafiz Gul Bahadura koji okuplja i šalje ekstremiste preko pakistansko-avganistanske granice da se bore za koalicionim snagama u Avganistanu.

Sjedinjene Američke Države su započele sa upotrebom bespilotnih letilica u napadima na skrovišta ekstremista na pakistanskoj strani granice sa Avganistanom od 30. decembra prošle godine kada je u samoubilačkom napadu ubijeno sedam pripadnika CIA, u američkoj bazi u istočnoj avganistanskoj provinciji Khost.

Napad bespilotnom letilicom 13. januara bio je najjači po broju ispaljenih projektila, a meta napada bili su nekoliko uporišta ekstremista u Severnom Vaziristanu u oblasti gde žive etički Paštuni, na granici sa Avganistanom.

Bespilotne letilice su uzrok trvenja između SAD i Pakistana, čiji zvaničnici negoduju zbog upotrebe tih letilica koje narušavaju pakistanskih suverenitet i traže od Vašingtona da im obezbedi letilicu kako bi oni sami mogli da je koriste na sopstvenoj teritoriji.

S druge strane, američki zvaničnici tvrde da se napadi američkim bespilotnim letilicama izvode u skladu sa dogovorom sa Islamabadom, ali koji "dopušta" pakistanskim liderima da takve napade osuđuju u javnosti. Zvanični Islamabad negira postojanje takvog dogovora sa Amerikancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: