DSS: Deklaracija-poniženje naroda

Za lidera DSS-a Vojislava Koštunicu usvajanje deklaracije o Srebrenici predstavlja nemoralnu politiku i ponižavanje sopstvenog naroda.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

14:32

Default images

On smatra da je ovo trenutak kada Srbija, umesto što podriva Republiku Srpsku, treba upravo sa Republikom Srpskom da se dogovori oko zajedničkog teksta deklaracije, kojom bi se, bez razlike, osudili svi zločini na prostoru nekadašnje Jugoslavije i koja bi, istovremeno, bila usvojena u Beogradu i Banjaluci, istakao je Koštunica.

Osuda zločina u Srebrenici usvajanjem posebne rezolucije u srpskom parlamentu dobila je do sada najoštriji glas protiv.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica poručuje da je nemoralna i nečovečna politika koja put u Evropu utire preko razdvajanja mrtvih i omalovažavanja nevinih srpskih žrtava.

"Takav put ne vodi nikuda osim u ponižavanje sopstvenog naroda. Ako Skupština Srbije umesto jedne deklaracije kojom se osuđuju svi ratni zločini treba da donese neku posebnu deklaraciju, onda bi to trebalo da bude deklaracija o Jasenovcu gde je izvršen genocid nad našim narodom. Niko nema pravo da na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod stavi žig odgovornosti da je u njihovo ime počinjen zločin", kaže Koštunica.

DSS je zajedno sa koalicionim partnerom Novom Srbijom Skupštini uputio svoj predlog deklaracije kojom se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

“Nije dobro da se delimo oko osude zločina. Neshvatljivo je i nezamislimo ko od nas traži da delimo žrtve po mestu zločina i po nacionalnosti”, navodi Dubravka Filipovski iz Nove Srbije. Radikali za sada nemaju stav o rezolucijama, ali za njih, u Srebrenici se nije dogodio zločin.

“Za nas kao stranku je apsolutno neprihvatljivo da Srbija ili srpski narod prihvate odgovornost za nešto čega nije bilo. Za druge strane nema razloga da se žrtve razdvajaju. Jako je teško reći šta se može podržati a šta ne, jer nikakve rezolucije još nema”, rekao je Aleksadar Martinović iz SRS-a.

Za razliku od radikala, naprednjaci ne isključuju mogućnost donošenja i dve rezolucije, ali njihova podrška, kako kažu, zavisi od toga šta će u njima pisati.

Na pitanje da li su, s obzirom na stav, naprednjaci bliži DS-u nego DSS-u, Aleksandar Vučić iz SNS-a kaže da su najbliži sebi samima.

U DS-u čiji je lider i predsednik Srbije pokrenuo pitanje rezlucije o Srebrenici kažu da ona ne ponižava narod i ne bi štetila Srbiji i Republici Srpskoj, kako tvrdi Vojislav Koštunica.

“Mi pokušavamo da povratimo ugled Srbije koji je u vreme Miloševića drastično urušen u međunarodnoj zajednici i Evropi. Da ovakva retorika dolazi sa zvaničnog mesta sasvim sigurno ne bi pomogla u tom cilju. Ja sam zadovoljan što ona dolazi od jednog opozicionog lidera u Srbiji danas”, objašnjava Marko Đurišić iz DS-a.

Predsednica parlamenta najavila je da će tokom nedelje pozvati sve šefove poslaničkih grupa na kosultacije o tekstu rezolucije o Srebrenici.

Ona je navela da je jako važno da za njen tekst glasa više od 126 poslanika, koliko ima vladajuća većina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: