Tribina o procesu protiv anarhista

Učesnici tribine u Zrenjaninu ocenili su da je optužnica protiv anarhista, osumnjičenih da su bacili Molotovljev koktel na grčku ambasadu, politički proces.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

09:16

Default images

Tribina pod nazivom "Optužnica za međunarodni terorizam protiv šestoro anarhista kao politički proces" održana je u Zrenjaninu sinoć u klubu "Zeleno zvono". Osnovna poruka koja se mogla čuti na tribini da se u našem društvu želi diskriminisati levica, a da se sve vreme gradi tolerantan odnos prema desnici.

Povod za ovu tribinu je držanje šest anarhista u pritvoru već pet meseci zato što se sumnjiče za delo međunarodnog terorizma zbog bacanja Molotovljevog koktela na Ambasadu Grčke. Optužnica je izmenjena iz počinjenog dela izazivanja opšte opasnosti u krivično delo međunarodnog terorizma.

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista organizovala je tribinu kako bi pokazali javnosti da je proces koji se vodi protiv šestoro mladih ljudi, politički inspirisan i da se držanjem u pritvoru krše njihova osnovna ljudska prava.

Marija Radoman, aktivistkinja ove Grupe, kaže da je cilj kampanje i da se probudi javnost na empatiju i reakciju.

"Imamo informacije da je dvoje uhapšenih ljudi bilo maltretirano, jedan od njih je i pretučen, zbog čega su morali biti prebačeni u druge ćelije. Napominjemo da i zbog toga javnost mora da odreaguje na ovakve slučajeve, jer se skandalozno i drastično krše ljudska prava šestoro mladih ljudi, studenata", rekla je ona.

"Ne postoje logički opravdani razlozi zbog čega se njima produžava pritvor jer po tekstu optužnice se oni tamo nalaze već više od pet meseci jer bi mogli ponoviti krivično delo za koje se terete. Mi kažemo da je to i teorijski nemoguće jer je motiv incidenta oko grčke ambasade bio čin solidarnosti sa grčkim aktivistom koji je 46 dana štrajkovao glađu. Sada je on na slobodi, motiv više ne postoji, pa prema tome tužilastvo manipuliše činjenicama", rekla je Radoman.

Istoričarka Branka Prpa kaže da činjenica da je jedan politički performans mladih ljudi, izveden u znak solidarnosti sa grčkim anarhistima, okarakterisan kao delo međunarodnog terorizma pokazuje da svakako ima političku pozadinu, jer će ovaj slučaj značiti paradigmu za sve ostale koji žele da svoju ideju da problematizuju.

"Sada je krajnje vreme da vidimo šta čini pravosudni sistem i zapitamo se zašto u demokratskoj državi vodi politički proces", navodi Prpa.

"Ovo je država koja bezuspešno traga za Ratkom Mladićem već petnaest godina, koja je ratne zločince ustoličila na rang ratnih heroja, koja je one koji su zapalili ambasadu SAD optužila za krivično delo izazivanja opšte opasnosti, iz svega ovoga je jasno da se radi o političkom procesu", smatra Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

"Država ovim činom govori da može da hapsi kad hoće i koga hoće, i da ga drže u zatvoru koliko hoće", rekao je politikolog Miroslav Samardžić.

Učesnici tribine su poručili da se optužnicom protiv šestoro anarhista država u stvari pokazuje moć da može da hapsi kad hoće i koga hoće i da ga drži u pritvoru koliko hoće.

Podsetimo, početak suđenja je zakazan za sredu, 17. februar 2010. u beogradskoj Palati pravde.

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista je osnovana od strane aktivista levih, studentskih i antiautoritativnih organizacija, sa željom da javnost pravovremeno informiše o svim aspektima ovog političkog procesa. U kampanji za odbacivanje optužnice, Grupa je organizovala niz protestnih događaja, među kojima je i Okrugli sto u beogradskom Medija centru, protest isped Ministarstva pravde i Centralnog zatvora, potpisivanje proglasa od strane intelektualaca i opšte peticije na internetu, te akciju samoprijavljivanja Tužilaštvu za “ometanje nepravde” u znak podrške anarhistima u Vršcu koji su privedeni samo zbog toga što su lepili plakate “Sloboda anarhistima”.

Peticija kojom se traži odbacivanje optužnice se može potpisati preko zvanične internet stranice Grupe ili preko njihove Fejsbuk stranice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: