Berluskoni za Izrael u EU

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je na početku trodnevne posete Izraelu da se nada da će uvesti jevrejsku državu u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.02.2010.

20:48

Default images

"Moja je najveća želja, od kako učestvujem u politici, da dovedem Izrael u EU", rekao je Berluskoni izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu. Berluskoni je sa osam ministara doputovao na zajednički sastanak vlade sa izraelskim kolegama predvođenim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Nemamo svaki dan privilegiju da ugostimo jednog od najvećih izraelskih prijatelja, hrabrog lidera koji je veliki borac za slobodu i entuzijastični pristalica mira", rekao je Netanjahu Berluskoniju.

Dodao je da se očekuje da dve delegacije potpišu seriju sporazuma iz sektora energetike, životne sredine i zdravlja.

Govoreći o istorijskoj povezanosti Izraela i Italije, Netanjahu je kazao da ima malo nacija koje su dale toliki doprinos razvoju zapadne kulture, kao Rim i Jerusalim, "koji su utemeljili zapadnu kulturu".

Tokom Berluskonijevog vođstva, Italija je postala jedan od najjačih evropskih saveznika Izraela. Berluskonijevim naporima da ojača veze sa Izraelom prethodile su decenije proarapske politike njegovih prethodnika, ukazuje AP.

Iako Izrael ima bliske trgovinske veze sa EU, on nije do sada insistirao na tome da se pridruži Uniji.

S druge strane, Italija je i najveći trgovinski partner Irana u EU. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom svojoj državi, optužujući Teheran da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja.

Italija je navela da će, uprkos ogromnom interesu italijanskih kompanija u Iranu, "postupiti odgovorno" ukoliko Teheranu budu uvedene nove sankcije.

Rim je nagovestio da će "obustava iranskih nuklearnih ambicija" imati prednost nad njegovim trgovinskim interesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: