Problemi radnika "Nove budućnosti"

Bivši radnici poljoprivrednog dobra „Nova budućnost“ iz Žarkovca optužuju vlasnika da je osnivanjem fantomske firme izbegao da plati otpremnine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

15:27

Default images

Oni tvrde i da su pri potpisivanju ugovora, pre tri godine, dovedeni u zabludu u vezi sa tim šta potpisuju. Prema tvrdnji odbora koji predstavlja osamdeset bivših radnika poljoprivrednog dobra "Nove budućnosti", mnogi ni danas ne znaju šta tačno znači ugovor o asignaciji.

Međutim, rečeno im je da ukoliko ne potpišu taj ugovor – neće moći da odu na biro – kao tehnološki višak, a i da im neće biti isplaćen prvi deo otpremnina.

Prema ugovoru o privatizaciji, novi vlasnik nije smeo da otpusti više od 10 odsto radnika i zato je jedini način bio da radnici dobrovoljno odu uz otpremnine.

"Rečeno nam je: ili potpišite ovo ili nećete dobiti ništa, a svejedno ćete izgubiti posao“.

"Niko tada, a i mnogi ni sada nije znao šta je to ugovor o asignacij – ali obećano je da će tako dobiti svoje otpremine“.

Ugovorom o asignaciji je predviđeno da radnici „Nove budućnosti“ osnivaju novo zavisno preduzeće sa zatvorenim tipom akcija „Nova budućnost komerc“ i to kapitalom od drugog dela njihovih sopstvenih otpremnina.

Na taj način „Nova budućnost“ je dobila uverenje koje joj je trebalo pred Agencijom za privatizaciju da je ispunjen socijalni program – i to bez ikakvih rokova, kamata ili obaveza prema bivšim radnicima jer je cena akcije fiksno hiljadu dinara.

Na konto isplate otpremnina, od Vojvođanske banke dobijen je kredit, ali sredstva nikad nisu isplaćena radnicima nego su uplaćena na račun nove fantomske firme – sa kg su ubrzo zatim podignuta i prebačena na račun „Nove budućnosti“.

Pošto su akcije zatvorenog tipa – sve dok vlasnik „Nove budućnosti“ ne odluči da ih kupi – niko ne može da ga na to primora.

U "Novoj budućnosti", međutim, tvrde da su radnici dobrovoljno potpisali dokument i da ih niko nije na to primoravao, kao i da je sve urađeno u skladu sa zakonom uz potpunu saradnju Agencije za privatizaciju.

Radnici su najavili tužbe i krivične prijave zbog prevare, dok u „Novoj budućnosti“ tvrde da će otkupiti akcije zavisne firme, ali ne mogu da kažu kada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: