Pračet: Komisija za eutanaziju

Britanski književnik Teri Pračet založio se za osnivanje komisija koje bi odlučivala o tome kome treba pomoći da izvrši samoubistvo eutanazijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

14:04

Default images

Jedan od najčitanijih britanskih pisaca izjavio je da bi oboleli od neizlečivih bolesti ili njihove porodice članovima te komisije mogli da izlože razloge zbog kojih bi im trebalo dopustiti da umru. Britanski pisac predložio je da bude prva osoba koja će se pojaviti pred novom komisijom.

Pračet (61) boluje od Alchajmerove bolesti u ranom stadijumu i godinama je poznat kao zagovornik eutanazije.

"Kada bih znao da mogu da umrem kada budem poželeo, tada bi svaki dan koji živim vredeo kao milion knjiga. Kada bih znao da mogu da umrem, tada bih živeo. Moj život, moja smrt, moj izbor", rekao je Pračet.

Prema nedavno sprovedenoj anketi, 75 odsto Britanaca zalaže se za novi zakon koji bi dozvoljavao eutanaziju obolelih od neizlečivih bolesti.

Pračet je predložio osnivanje komisije pošto su dva slučaja eutanazije zaokupila pažnju medija.

U prvom slučaju, jedna majka je osuđena za ubistvo pošto je svom sinu kojem je mozak bio oštećen dala prekomernu dozu lekova.

U drugom, jedna majka oslobođena je optužbe za pokušaj ubistva pošto je svojoj paralizovanoj ćerci pomogla da okonča život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: