Loša antimonopolska politka Srbije

Po efikasnosti antimonopolske politike Srbija je na 130. mestu, od ukupno 133 analizirane zemlje, podaci su istraživanja SB i Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 01.02.2010.

01:18

Default images

Loš ambijent za obavljanje poslova na tržištu, loša infrastruktura, neadekvatna antimonopolska politika, poražavajuće su ocene iz istraživanja Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma o uslovima poslovanja i konkurentnosti u Srbiji, piše "Blic".

Nadležna ministarstva tvrde da su na dobrom putu da isprave nedostatke, te da bismo u narednom rangiranju mogli da napredujemo i za 20 mesta.

Ekonomisti, opet, ocenjuju da se promene moraju odvijati brže.

Prema istraživanju Svetske banke o uslovima poslovanja i vođenja biznisa za 2010. godinu, Srbija se našla na 88. mestu na listi od 183 zemlje.

S druge strane, prema podacima izveštaja Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na 93. mestu od 133 države. Ukupan indeks naše zemlje je prema ovom izveštaju 3,8, pa je Srbija tako pala na 93. mesto sa 85, na kojem je bila prethodne godine.

Kako stoji u ovom izveštaju, najproblematičniji faktori za poslovanje u Srbiji su korupcija, politička nestabilnost, pristup finansijama, neefikasna državna birokratija i inflacija.

Srbija je, primera radi, na 122. mestu po kvalitetu celokupne infrastrukture. Loši smo i prema razmeri dominacije na tržištu, gde smo na čak 131. mestu od 133 države, dok smo po efikasnosti antimonopolske politike na 130. mestu.

Andreja Marušić iz vladine jedinice za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa kaže da je do sada Vlada usvojila 212 preporuka za izmenu propisa koji komplikuju poslovanje.

Ona dodaje da bi svi navedeni podaci u određenim oblastima koje meri Svetska banka trebalo da imaju za posledicu poboljšanje rejtinga Srbije u 2010. i 2011. godini za najmanje 20 pozicija.

Kada su problemi oko monopola u trgovini i dominacije na tržištu u pitanju, i u Ministarstvu trgovine kažu da je problem ležao u lošim propisima.

"Komisija za zaštitu konkurencije je mogla da utvrdi postojanje dominantnog položaja, ali nije mogla to da kazni u praksi. Izmenama Zakona o zaštiti konkurencije komisija sada ima mnogo šira ovlašćenja. Može da izvrši pretres poslovnih prostorija ili da zatraži dostavljanje sve potrebne dokumentacije. Njegova primena počela je 1. novembra, pa još nemamo pune efekte ovog zakona", kaže Nebojša Lazarević, pomoćnik ministra trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: