"Reakcija": Plate u "Železnici"

Tema emisije "Reakcija" na B92 su zloupotrebe u JP "Zeleznice Srbije", među koje spadaju i nerealno visoke plate poslovodstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

01:01

Default images

Ukupni, kumulirani gubici javnih preduzeća na kraju 2008. dostigli su astronomske 4 milijarde evra, a čak četvrtinu napravilo je JP "Železnice Srbije", koje je, prema podacima NBS, bilo najveći gubitaš u 2008. To, međutim, ne sprečava poslovodstvo ovog javnog preduzeća da sebi deli izuzetno visoke plate, koje su i do sedam puta veće od proseka u "Železnici".

U drugoj emisiji Reakcije "Dosije Železnica", videćete i ostale puteve novca koji izdvajamo da bi "Železnica", baš kao i ostala javna preduzeća, radila u interesu svih nas, a ne u interesu političkih partija i pojedinaca.

I pored toga, pronalaze se načini da se zarade dodatno uvećaju. Tako je bivši generalni direktor, odlukom UO, dobijao nadoknadu kao da je i sam član tog tela.

"Verovatno je motiv, ja to ne znam, da se približe zarade direktora zaradama ostalih JP. Nije on kriv što Železnica loše posluje, pa da on jedini, od svih ostalih, partijski imenovanih direktora, bude zapostavljen", rekao je Pavle Pavlović, predsednik UO "Železnica Srbije" od 2004. do 2008.godine.

Dodatne zarade obezbeđuju se i preko sredstava za reprezentaciju i dnevnica. Pored poslovodstva, ogromne iznose za dnevnice troše i sindikalne vođe.

Zaposleni kažu da je to jedan od razloga što su neki sindikalni lideri lojalniji rukovodstvu, nego članstvu.

Broj njihovih dnevnica često premašuje i broj radnih dana perioda tokom kojeg su putovali.

"To nešto govori. Mislim da tu ima elemenata krivične odgovornosti i onih koji to prikazuju, i onih koji im omogućuju da to tako prikazuju", kaže Miodrag Stanić, mašinovođa JP "Železnice Srbije".

Mnogo novca troši se i na stanove, koji se često dele i mimo utvrđenih rang lista, pogotovo kada je u pitanju poslovodstvo.

"Stotine stanova je do sada tako podeljeno, stotine! Na taj način. Ponavljam - to nije moralno. Ja sam skrenuo pažnju generalnom direktoru da to nije moralno i da iz moralnih razloga to ne treba da se radi. I zamolio ga da odustane od tog stana, ali ne mogu da mu zabranim, on ima pravo da konkuriše, ja ne mogu da mu zabranim da konkuriše", kaže Velimir Ilić, bivši ministar za kapitalne investicije.

U emisiji koja je na programu večeras u 22, ekipa "Reakcije" prikazaće vam novu dokumentaciju koja otkriva gde se, umesto u pruge i vozove, bez gotovo ikakve kontrole, usmeravaju milioni evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: