Dinkić:Veće plate i penzije u 2010.

Od septembra plate i penzije u Srbiji moraju da budu odmrznute i o tome ćemo razgovarati sa MMF-om, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

22:57

Default images

Gostujući u "Utisku nedelje" na TV B92, ministar Dinkić je rekao da će stanje ekonomije u prvih šest meseci ove godine biti znatno bolje nego u istom periodu prošle godine, zbog čega postoji mogućnost da se ubrzo ukine odluka vlade Srbije o zamrzavanju plata.

"Prvih šest moraće da izdrži. Kad prođe to vreme, ubeđen sam da će se stvoriti uslovi da odmrznemo plate i penzije. Bolje je da u jednom trenutku odmrznemo plate i penzije jer time povećamo tražnju, bolje je da može da se prodaje roba nego da ljudima dajemo kredite, ma koliko oni povoljni bili. Jednostavno, to je zdravije”, rekao je Dinkić.

On je kazao da će Vlada Srbije o povećanju plata i penzija pregovarati sa Međunarodnim monetarnom fondom.

"Mislim da je neodrživo da cele godine ne povećavamo plate", rakao je Dinkić.

Predsednik kompanije “Farman Holding” Branislav Grujić kaže da je za oporavak privrede neophodno da se obezbedi bolji standard građana i povećaju plate.

Stanje u ekonomiji Grujić je označio kao poremećen lanac ishrane u celom sistemu jer osnovni korisnici usluga, građani nemaju novac za trošenje, što izaziva lančanu reakciju.

Izlazak iz sadašnje situacije Grujić vidi u većim investicijama države.

"Nama su potrebne hitno brze mere koje pomažu. Ceo svet danas troši pare koje će zaraditi 2011, 2012. pa čak i 2015. godine. Ako se mi ponašamo kao da je rigidnost našeg monetarnog sistema prednost, grešimo jer ona je sada naš veliki nedostatak", kaže Grujić.

"Mi imamo centralnu banku koja je fenomenalno funkcionisala u prvom delu ekonomske krize, ali koja se u drugom delu nije uključila u pravom trenutku jer guverneri drugih banaka su deo vlada razvijenih zemalja i oni rade na pararelnoj bazi sa predsednikom vlade", smatra on.

Ćulibrk: Prividno funkcionisanje države

Urednik “Ekonomist magazina" Milan Ćulibrk kaže da su zahtevi privrednika opravdani, ali naglašava da je uz visok deficit nerealno da kurs bude stabilan.

On smatra da država mora aktivnije da se uključi u restrukturiranje privrede.

"Toleriše se da jedna firma postoji šest godina, a da radnicima nije platila nijedan lični dohodak, da ti radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje ni penzione doprinose. Time se stvara privid da država finkcioniše", smatra Ćulibrk.

On kaže da je prošle godine, kada je u jednom trenutku počela da se pojavljuje nelikvidnost, postojala mogućnost da se u zakon unese odredba o maksimalnom roku plaćanja u trajanju od 90 dana, što bi imalo uticaja na velike trgovinske lance koji su bili jedan od uzročnika nelikvidnosti.

"Ako to postoji kao mogućnost, zašto u odgovarajući zakon ne uneti odredbu da ako firma u roku od tri meseca ne isplaćuje zarade, počinje proces stečaja po sili zakona?", rekao je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: