Davos:Dogovor političara i bankara?

Predstavnici vlada i bankarskog sektora složili su se na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da postoji potreba za globalnom finansijskom regulativom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.01.2010.

17:16

Default images

"U mnogim aspektima, našli smo zajedničko stanovište", izjavio je posle zatvorenog sastanka predstavnika dveju struja izvršni direktor "Dojče banke" Jozef Akerman, navodeći da su "predstavnici biznisa, politike i regulatornih organa ostvarili bolji dijalog nego ikada ranije", preneli su svetski mediji.

Ranije tokom skupa, koji je otvoren 27. januara, političari su "sasuli drvlje i kamenje" na bankare, koji su se usprotivili, kako su naveli, preteranim i nekoordinisanim pokušajima da se pooštri regulativa posle paketa pomoći bez presedana u istoriji, kojima su vlade uskočile da spasu finansijski sektor u vreme krize.

Jedna od tema, kako je prenela agencija Blumberg, bila je kako odrediti da li je finansijska institucija "suviše velika da bi smela da propadne", odnosno da li bi njena propast naškodila celom finansijskom sistemu.

"Neki misle da treba shvatiti da i male finansijske institucije, ukoliko su povezane sa drugima, mogu da izazovu sistemske probleme isto kao i velike", izjavio je Jon Sununu, bivši američki senatro, a sada jedan od funkcionera "Banke Njujorka".

"Dobro smo prodiskutovali situaciju i došli do saglasja", rekao je direktor najveće američke banke, "Benk ov Amerika", Brajan Mojnihan, koji je objasnio da "mora postojati sveobuhvatna diskusija da bi se obezbedilo da se učini što je potrebno kada je refoma (finansijskog sektora) u pitanju".

Skupu sa vodećim bankarima - među kojima su bili predstavnici najveći američkih i evropskih finansijskih institucija, ali i zamenik guvernera Narodne banke Kine Džu Min - prisustvovali su i ekonomski savetnik Bele kuće Leri Samers, britanski ministar finansija Alister Darling i njegova francuska koleginica Kristina Lagard.

Američki predsednik Barak Obama je nedavno obelodanio plan za "obuzdavanje" banaka, koji ide i dalje od dogovorenog na prošlogodišnjem samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i država sa privredama u naglom usponu.

Na tom skupu je, kako bi se izbeglo ponavljanje najgore finansijske krize u poslednjih više od osam decenija, dogovoreno da banke vežu bonuse koje dele svojim funkcionerima za svoje dugoročne performanse i da povećaju kvanititet i kvalitet kapitala koji poseduju.

Mediji, međutim, javljaju da je dogovo o koordiniranju regulative na globalnom nivou jedna od retkih stvari o kojima su se bankari i političari javno složili na Forumu i da je u puitanju samo varbalno saglasje, koje za sobom nije povuklo i konkretne dogovore.

Akerman, koji se izdvojio kao nezvanični portparol bankara, izjavio je da "nešto mora da se dogodi, i to brzo, kako bi se povratilo poverenje u bankarski sistem".

Akerman je još u petak rekao da se bankari slažu sa zahtevima za povećanje kapitala banaka, bolju likvidnost i poboljšanu tržišnu infrastrukturu, kao i sa merama koje bi obezbedile da propale banke ne ugrožavaju sistem.

Ostalo je, međutim, otvoreno pitanje sposobnosti regulatornih organa da koordinišu nova bankarska pravila na međunarodnom nivou, što je, kako je rekao direkotr Međunarodnog monetarnoig fonda Dominik Stros-Kan, "ključna lekcija iz krize" iz koje se svet tek postepeno izvlači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: