Blic: RTS poziva na kockanje

RTS svojim gledaocima svaki dan izbija iz džepa u proseku 15.000 evra podstičući ih na kockanje igrom "RTS licitacija – Naš auto našim gledaocima“, piše "Blic“.

Izvor: Blic

Nedelja, 31.01.2010.

01:15

Default images

U ovoj telefonskoj igri, koju javni servis emituje četiri puta u toku dana, gledaoci nude najnižu jedinstvenu cenu za automobil i, onaj ko ima sreće, vozi kući fijat punto.U skladu sa Zakonom o radiodifuziji, RTS ima pravo da emituje ovu emisiju, tvrdi Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

Takođe, od gospodina Karadžića i pres službe RTS-a "Blic" je dobio pomalo podsmešljivo objašnjenje da je učešće u ovoj igri “potpuno dobrovoljno”.

Međutim, na brojnim internet forumima gledaoci priznaju da su „"navučeni“ da iznova šalju poruke kada dobiju izveštaj operatera da njihova ponuda nije jedinstvena ili najniža, a to je bila do pre samo nekoliko trenutaka.

Radio-televizija Srbije je institucija u službi javnog interesa i logično je zapitati da li je moralno da javni servis na ovaj način građane mami na kocku i motiviše ih da svakog dana troše novac, često vrlo velike sume, zbog "nagrade“ koja im je, eto, nadohvat ruke?

Kako objasniti nekom školarcu da je ono što nasmejana lica s televizije zovu "igrom“ zapravo poziv na jednu vrsta kockanja? Koliko je moralno emitovati ovakve emisije i u podne, kada su roditelji te dece na poslu?

"Ako nešto nije zabranjeno zakonom, ne znači ni da je dozvoljeno. “RTS licitacija” priziva ljude da troše svoj novac i to je vrsta otimačine para. U prirodi ljudi je da uvek očekuju da će da dobiju nešto, a dok ima ovaca, biće i šišanja. Međutim, RTS je javni servis i ne bi smeo da “šiša” svoje gledaoce. Sasvim je dovoljno što naplaćuju pretplatu od građana“, kaže za "Blic nedelje“ Stjepan Gredelj, direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

Iako od priređivača Državne lutrije Srbije nismo dobili podatak koliko je poruka dobijeno od početka emitovanja ove emisije, redakcija "Blica nedelje“ je napravila približnu računicu. Može se primetiti da se ponude kreću od jedan dinar do 5.000 dinara.

Prema pravilima igre, dozvoljeno je da se s jednog broja pošalje čak 1.000 ponuda, što znači da je Radio-televizija Srbije spremna da motiviše gledaoca da za jedan dan potroši dve prosečne mesečne plate, odnosno čak 62.000 dinara.

Iako se dešavalo da se auto osvoji nakon smo jedne poslate ponude, gledanjem emisija može se primetiti da neki učesnici šalju i više od 50 poruka.

Jedan od dobitnika, Peđa Novaković iz Beograda, izjavio je da je poslao pet različitih ponuda. Takođe, na kraju konačnog skeniranja licitacije, može se uočiti da na gotovo svakom broju ima sijaset ponuda.

Ali ako uzmemo za primer da svaki učesnik, u proseku, u toku jednog dana pošalje po pet poruka, čija je pojedinačna cena 62 dinara, dolazimo do brojke od 25.000 poruka, odnosno 1,5 miliona dinara ili preko 15.000 evra.

Kada to pomnožimo sa 142 emisije, koliko je emitovano, rezultat je impresivan – preko dva miliona evra je „servis u službi građana“ izmamio svojim pretplatnicima.

Iz pres službe RTS-a izjavili su da je jedna od prednosti ove licitacije i to što se građanima dodeljuje automobil koji se proizvodi u Srbiji.

Na internet prezentaciji Lutrije Srbije mogu se pronaći podaci o uplatama za svako kolo igre Loto i Bingo, ali ukoliko želite da pogledate to isto za SMS igre, nema ništa osim delimičnih brojeva telefona dobitnika i identifikacionih kodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: