Dačić: Zvaničnici SAD zadovoljni

Ministar policije Ivica Dačić kaže da su američki zvaničnici zadovoljni saradnjom sa MUP-om Srbije u oblasti borbe protiv kriminala, korupcije i terorizma.

Izvor: Beta

Subota, 30.01.2010.

10:30

Default images

Dačić je u razgovoru sa zamenikom državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i pomoćnikom državnog sekretara za pitanje međunarodne trgovine drogom i primenu zakona Dejvidom Džonsom rekao da je Srbija "u ovom trenutku veliki regionalni faktor ne samo mira i političke stabilnosti, nego i saradnje policijskih i bezbednosnih struktura".

Kako je preneo Glas Amerike, Dačić je u razgovoru istakao da je za Srbiju "veoma bitno da se jedna takva saradnja nastavi u narednom periodu", sa čime su se složili i njegovi američki sagovornici.

On je rekao da se obe zemlje zalažu za konstruktivan pristup rešavanju pitanja u pogledu kojih postoje neslaganja, kao što je nezavisnost Kosova i dodao da je u interesu svih da se razvija politika mira i stabilnosti u regionu.

U razgovoru sa zamenikom državnog sekretara, Dačić je podsetio da su on i predsednik Boris Tadić kao predsednici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, koje su imali niz sukoba u prošlosti, potpisali deklaraciju o političkom pomirenju sa jasnom naznakom, kako je rekao, da ne mogu da promene prošlost, ali da mogu da utiču na sadašnjost i budućnost Srbije.

"Tako smatramo da tim principom treba da se rukovode i naši odnosi sa zemljama u okruženju i sa velikim zemljama sa kojima smo u prošlosti imali različite vrste nesporazuma", kazao je srpski ministar.

Dačić je preneo da nova američka administracija ceni poziciju te stranke u formiranju proevropske vlade u Srbiji i da podržava dalje reforme u okviru SPS-a.

Narednih dana Dačić bi trebalo da se sastane sa direktorom FBI-ja, predstavnicima sekretarijata za nacionalnu bezbednost, šefom njujorške policije, kao i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zaduženim za mirovne operacije.

"Naša policija u ovom trenutku ima misije na Haitiju i u Liberiji i očekujemo da će u narednim danima biti doneta odluka da u okviru italijanskog kontingenta mirovnih snaga na Haitiju bude i nekoliko desetina pripadnika srpske žandarmerije", rekao je Dačić.

"Spremni smo na učešće u mirovnim misijama Evropske unije i UN širom sveta zato što smatramo da time na neki način podižemo kredibilitet naše zemlje i naših bezbednosnih i policijskih struktura širom sveta", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: