Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima biće obeležen u Beogradu i drugim gradovima Srbije u nedelju, 31. januara pod sloganom "Osveži prostor - izbaci duvanski dim".

Izvor: Beta

Petak, 29.01.2010.

14:21

Default images

"U duvanskom dimu ima na hiljade štetnih supstanci koje utiču loše na zdravlje", rekla je danas na konferenciji za novinare tim povodom direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević.

"Od tih 1.000 negde oko 50 su dokazano kancerogene za čoveka. Podjednako su ugroženi i aktivni pušači i oni koji udišu dim, odnosno pasivni pušači", navela je ona.

Prema podacima, oko 70 odsto dece živi u kući gde neko od ukućana puši i ta deca imaju astmu ili neku vrstu alergije.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je danas da očekuje da će u narednih nekoliko meseci biti usvojen zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Ministar zdravlja je izrazio zadovoljstvo što su se u akciju protiv duvanskog dima uključili Fudbalski savez Srbije (FSS) i klubovi Partizan i Crvena zvezda.

"Nadam se da će 2010. godinu obeležiti partnerstvo zdravstvenog sistema sa FSS i klubovima Crvena zvezda i Partizan u osvajanju prostora - izbaciti duvanski dim iz svakodnevnog ponašanja mladih sportista i sportista uopšte. Čini mi se da je to jedan od glavnih prostora stvaranje nacionalne alijanse", kazao je Milosavljević.

On je podsetio da je pušenje najvažniji faktor za nastanak velikog broja bolesti koje se mogu sprečiti promenom ponašanja, a da je promena ponašanja najteži izazov.

Potpredsednik FSS Ivan Ćurković rekao je danas da se FSS obavezuje da će obezbediti da na stadionima i na mestima gde se održavaju konferencije za štampu budu postavljeni panoi, da na svim utakmicama reprezentacije promovišu ove akcije i da u svi reprezentativci i selektori učestvuju u promocijama.

On je podsetio da su FIFA i UEFA donele pravilnike koji zabranjuju pušenje na fudbalskim stadionima i utakmicama koje se igraju pod njihovim pokroviteljstvom, ali da postoje prostorije za one koji imaju potrebu da upale cigaretu.

Prema poslednjem istraživanju Ministarstva zdravlja Srbije koje je urađeno 2006. godine, u Srbiji svakodnevno puši 33,6 odraslih stanovnika.

Među decom od 13 do 15 godina 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica navelo je da puši, dok je 42,7 učenika navelo da je bar jednom probalo cigarete. Novo istraživanje biće urađeno 2012. godine.

U Srbiji za sada ima 20 savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine u svetu puši više od jedne milijarde ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: