Suđenje bivšem ministru odbrane

U zagrebačkom sudu počelo je suđenje bivšem ministru odbrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću, optuženim da su oštetili budžet države.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.01.2010.

13:09

Default images

Oni se pred županijskim sudom terete da su pri nabavci kamiona za Hrvatsku vojsku, 2004. godine, oštetili državni budžet za 10,2 miliona kuna (1,42 miliona evra). Posle čitanja optužnice Rončević i Bačić su izjavili da se ne osećaju krivim.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Rončevića i Bačića tereti da su od kompanije "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona marke "Iveko" za 34,4 miliona kuna, što je za 10,2 miliona kuna bilo skuplje od najniže cene koju je na konkursu ponudila zagrebačka kompanija "Man Importer" za MAN-ove kamione.

Iako su veštaci tvrdili da su kamioni marke "Iveko" bili i lošiji, Rončević i Bačić tvrde da su oni bili bolji od MAN-ovih, koji, kako su rekli, nisu zadovoljavali tražene tehničke uslove.

Optužnica se zasniva na 390 dokumenata, iskazima 29 svedoka i nalazima veštaka koji tvrde da su i jeftiniji kamioni zadovoljavali sve potrebe hrvatske vojske.

Odbrana će te nalaze pokušati da ospori nalazima svojih veštaka koji tvrde da u nabavci kamiona nije bilo nezakonitosti, ni korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: