Drobnjak: "Gazela" je bezbedna

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak kaže da je "Gazela" trenutno bezbedna za putnička vozila, koja će saobraćati krajnjom levom i desnom trakom.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

08:40

Default images

Drobnjak najavljuje da će sanacija naprslina na glavnoj gredi srednje trake biti završena za oko 15 dana. On je rekao da će radovi na sanaciji koštati oko 17 miliona dinara i da će ih finansirati "Putevi Srbije".

Drobnjak kaže da to preduzeće na svakih mesec, do mesec i po dana, pregleda most i da su u poslednjih 10 dana izvršili pregled i tom prilikom ustanovili naprslinu, dodajući da je zbog bezbednosti odlučeno da se zatvori teretni saobraćaj za vozila koja imaju više od 3,5 tone nosivosti.

On je rekao da radovi na sanaciji podrazumevaju zavarivanje naprslina i pregled šrafova i da je najbitnije da se ne javljaju "dinamički udari" koji mogu da izazovu veće pukotine.

Drobnjak je podsetio da je most "Gazela" star 40 godina i da je projektovan da preko njega prolazi dnevno od 40.000 do 50.000 vozila , a ne kao što je sada slučaj 150.000 do 160.000, ukazujući da je do naprslina došlo zbog oštećenja na izolaciji koja je propala od vode, mraza, soli.

On je kazao da bi rekonstrukcija celog mosta trebalo da počne početkom marta i da će koštati ukupno 60 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit, ali preusmeravanje novca Putevima Srbije uslovljava tzv. Akcionim planom za raseljavanje porodica iz nehigijenskog naselja ispod "Gazele". Porodice su raseljene, ali to nije dovoljno, jer EBRD ima još nekih uslova.

Ipak, Bojana Todorovska iz EBRD–a nije mogla da precizira o čemu je reč.

"Grad Beograd je u obavezi da pripremi plan akcije raseljavanja u skladu sa međunarodnim standardima koji su obezbeđeni uz tehničku podršku vlade Velike Britanije. U principu, raseljenim licima treba obezbediti barem minimalne uslove, uz obezbeđenje osnovnih socijalnih potreba, uključujući zdravstvenu zaštitu, obrazovanje dece, smeštaj itd", kaže Todorovksa.

"Grad Beograd je obavio dobar posao i većina ovih pitanja je već rešena. Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj blisko sarađuju sa gradskim i državnim vlastima kako bi se obezbedilo ispunjenje ostalih uslova”, rekla je ona.

Šta o ovome i uopšte slučaju "Gazela" imaju da kažu gradske vlasti, saznaće se verovatno u subotu, za kada je gradsko veće zakazalo sednicu.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak u London putuje 11. ferbruara na pregovore. On kaže da obnova počinje u martu i koštaće 60 miliona.

Most "Gazela" završen je pre tačno 40 godina i preko njega dnevno pređe tri puta više vozila nego što je projektovano.

Četiri decenije na njemu ništa nije obnavljano niti se on kako valja održava, smatraju stručnjaci.

"Pošto je sada zimski period i mostovi se posipaju solju, normalno da i asflat strada, da strada i beton, ali posle toga, kad prođe zima, to sve treba da se ponovo obnovi, da nema udarnih rupa. Prema tome, i ograde i sve to što izgleda da je bezazleno, a može da bude opasno, sve mora da se obnovi nakon završenih snežnih padavina i posipanja solju”, kaže Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog instituta CIP.

Zbog radova na mostu Teretni saobraćaj iz pravca Beograda ka Novom Beogradu pre mosta "Gazela" preusmerava se na alternativni pravac - "Kružni put" R-251 i Obilaznicu oko Beograda.

Kamioni se od Bubanj potoka usmeravaju pravcem Straževica - Orlovača - Sremčica - Ostružnica - Novi most - Surčin - Autoput Beograd - Zagreb. Kamioni koji idu na Pančevački most usmeravaju se na obilaznicu oko Kalemegdana.

O ovoj temi možete čitati i na Biz sekciji našeg sajta.

Gužve zbog "Gazele"

(Tanjug)
Na mostu "Gazela" i prilaznim saobraćajnicama večeras vlada pravi kolaps u smeru ka Novom Beogradu, zbog naprsline na glavnoj gredi srednje trake, koja će prema najavama nadležnih biti zatvorena u narednih petnaestak dana.

Vozači i prolaznici kažu da se ne osećaju bezbedno, ali da nemaju drugog izbora i da su na gužve već navikli, a oko mosta i na samom mostu se nisu mogli videti pripadnici saobraćajne policije.

"To nam je jedini izbor, svi ostali mostovi su takođe u gužvi, ali izdržaćemo dok ovo ne poprave", kazao je Dragan Karabuha iz Beograda.

Dejan Tošić je rekao da će se tek videti da li su nadležni bili u pravu kada su govorili da je most sada bezbedan.

"Gužva je velika, strašno, više se ne zna da li je špic, radni dan ili vikend ili odmori. Trebalo je odavno rekonstruisati most i napraviti što pre most preko Ade i možda još dva mosta da bi se regulisala ova gužva", kazao je on.

Pojedini vozači kažu da je "van pameti" što je most u takvom stanju, a neki da je popravka neminovna i da je potrebno strpljenje.

Saobraćaj u pojedinim delovima Beograda odvija se usporeno i uz velike gužve, zbog zatvaranja jedne kolovozne trake mosta "Gazela" i pojedinih prilaza mostu.

Glavni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Mića Dautović rekao je da linije javnog prevoza koje prolaze preko mosta "Gazela", Bulevara oslobođenja, Autokomande i Slavije, saobraćaju bez zastoja, ali usporeno i mimo reda vožnje.

"Da bi se rasteretio most Gazela, vozila su preusmerena na druge deonice i veće su gužve od uobičajenih", rekao je Dautović i dodao da je saobraćaj otežan i u zoni kod Železničke stanice, Brankovog mosta i Ulice kneza Miloša.

On je rekao da su od juče delimično izmenjene trase javnog prevoza na linijama 88, 89 i 601 u smeru ka Novom Beogradu, dok za linije 17, 18, 46, 55 nije bilo izmena, osim u redu vožnje koji je zbog saobraćajne gužve poremećen.

Prema njegovim rečima, linije 88 i 89 iz Bulevara Mišića, i 601 iz Savske ulice, uključuju se na Gazelu kod Hitne pomoći, a iz pravca Novog Beograda saobraćaju redovnom trasom.

Teretni saobraćaj ka Novom Beogradu pre mosta "Gazela" preusmerava se na Kružni put R-251 i Obilaznicu oko Beograda, a za sav motorni saobraćaj zatvorena je srednja saobraćajna traka mosta.

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak rekao je za B92 da je u pitanju naprslina na nosaču mosta i da je zbog toga preko "Gazele" zabranjen saobraćaj za vozila teža od tri tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: