Hrvatska: Brodogradilišta za kunu

Vlada Hrvatske je odlučila da raspiše konkurs za privatizaciju većinskog udela u četiri brodogradilišta pod posebnim uslovima - za po jednu kunu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

18:25

Default images

Prema saopštenju vlade, koje su preneli lokalni mediji, prodaje se 95,24 odsto "Brodotrogira", 99,54 odsto brodogradilišta u Kraljevici, 83,32 odsto riječkog "3. maja" i 99,78 odsto Brodograđevne industrije Split. Javni poziv za privatizaciju petog, pulskog "Uljanika", neće biti raspisan, jer je interesovanje da ga otkupi pokazao menadžment tog kolektiva.

"Brodosplitu" je vlada preporučila da do 15. februara raspiše konkurs za prodaju stopostotnog udela u Brodogradilištu specijalnih objekata, i to po nominalnoj ceni od 18,16 miliona kuna (2,54 miliona evra).

Rok za podnošenje ponuda biće 60 dana od raspisivanja tendera.

"Do objave konkursa učinićemo sve za prezentaciju brodogradilišta svima koji su zainteresovani", rekla je premijerka Jadranka Kosor.

U prvom krugu tendera za privatizaciju za "Brodotrogir" i Brodogradilište specijalnih objekata stigla je samo po jedna ponuda, dok za ostala brodogradilišta ponuđača nije bilo.

Glavni problem su veliki troškovi za restruktiriranje, u kojima, kako je ranije izjavio ministar privrede Damir Polančec, hrvatska vlada nije voljna da učestvuje sa više od 60 odsto.

Prema nekim procenama, ukupni troškovi restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta mogli bi da dostignu dve i po milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: