Bez saglasnoti o zakonu

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije nisu prihvatili sadržaj nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 28.01.2010.

15:33

Default images

U saopštenju SSSS-a se navodi da je za njih prihvatljiv nacrt zakona u kojem će biti navedeno da vrednost opšteg boda bude usklađivana dva puta godišnje, da se penzije usklađuju sa rastom troškova života i prosečnom platom zaposlenih u proteklih šest meseci.

Prosečna penzija u osiguranju zaposlenih ne može biti niža od 60 odsto prosečne zarade, bez poreza i doprinosa, kao i da se dva puta godišnje vanredno usklađuje najniži iznos penzija, ukoliko budu niže od 25 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa, navodi se u zahtevima sindikata.

Sindikat je zatražio da se sprovodi efikasnija kontrola i naplata doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i da se utvrdi vlasništvo nad lečilištima, banjama i drugom nepokretnom imovinom, izgrađenom sredstvima PIO fonda.

Sindikat je upozorio da je u nacrt zakona, bez konsultacija sa članovima Radne grupe, ugrađena odredba o podizanju starosne granice za pun staž sa 53 na 58 godina za oba pola, kao i o povećanju dužine radnog staža za žene sa 35
na 38 godina.

Član Radne grupe za reformu sistema penzijsko-invalidskog osiguranja Stevan Vrebalov izjavio je da je model penzijskog osiguranja koji je pripremljen, u najvećoj meri usklađen sa zahtevima MMF.

"Ključ je bio u prilagođavanju modela MMF-u i naš je model sad tome prilagođen u najvećoj mogućoj meri. Inače, Unija poslodavaca se zalaže da se ne smanjuju ni plate, ni penzije. Da se u jednom projektu ozbiljnog prosperiteta, omogući normalan prirodni rast penzija i da se revitalizuje penzioni fond", rekao je Vrebalov.

Vrebalov, koji predstavlja Uniju poslodavaca Srbije u pomenutoj Radnoj grupi, podsetio je da je stav UPS da je potrebno da se Penzijsko-invalidski fond kapitalizuje kako više ne bi zavisio od budžeta.

"Korelacija između penzija i rada budu u tome da ona količan novca koliko je neko uplatio u fond, da može takvu penziju da dobije, a ne da zavisi od politike", naveo je on.

Vrebalov je istakao i da je pogrešno stavljati akcenat na pojedine segmente penzione reforme kao što je starosna granica za odlazak žena u penziju i istakao da bi izmene trebalo posmatrati u širem ekonomskom kontekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: