Suđenje zbog negiranja holokausta

Proces protiv anglikanskog sveštenika Ričarda Vilijamsona zbog negiranja holokausta počinje 16. aprila u južnom nemačkom gradu Regensburgu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

12:30

Default images

Sud je saopštio je da će sveštenik morati lično da se pojavi pretresu. Vilijamson je prošle godine u blizini Regensburga dao intervju švedskoj TV-stanici SVT u kojem je tvrdio da gasnih komora i nacističkog genocida nad Jevrejima nije bilo i da je u vreme vlasti Adolfa Hitlera stradalo najviše 200.000 do 300.000, a ne šest miliona Jevreja.

Do suđenja dolazi zato što je Vilijamson uložio žalbu na raniju odluku vlasti da mora da plati kaznu od 12.000 evra. Švedski novinari moraće da se pojave na sudu kao svedoci.

Advokat britanskog sveštenika, koji pripada ultrakonzervativnom "Bratstvu svetog Pija Desetog" koje ne priznaje odluke drugog vatikanskog koncila, saopštio je da je najvažnije pitanje za sud u Regensburgu da li je njegov klijent uopšte mogao da zna da će njegove reči stići i do nemačke javnosti.

Za poricanje nacističkog genocida nad Jevrejima u Nemačkoj je predviđena novčana kazna ili zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Vilijamsovo negiranje holokausta doprlo je ne samo do nemačke već i do svetske javnosti. Jer, samo nekoliko dana posle intervjua švedskoj televiziji, poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI je poništio ekskomunikaciju Vilijamsona koja mu je izrečena 1988. pošto su ga pripadnici bratstva bez saglasnosti Vatikana proglasili biskupom.

Odluka pape Benedikta, koji je Nemac, izazvala je nepovoljne rekacije i bujicu kritike u Nemačkoj i širom sveta i znatno poremetila odnose jevrejskih organizacija i Vatikana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: