Benzin ponovo poskupljuje

Motorni benzini će u Srbiji poskupeti u proseku za oko tri, a dizel goriva za oko tri i po dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

12:08

Default images

Nova cena motornih benzina biće 110 dinara, dizela D2 98 i po dinara, dok će evrodizel koštati 109 dinara po litru. Gorivo u Srbiji poskupeće zbog pada vrednosti dinara u odnosu na dolar, kao i zbog rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić.

On nije prezicirao kada će se dogoditi to poskupljenje, već je samo najavio da će dizel - gorivo poskupeti za 3,4 dinara po litru, a motorni benzini za 2,8 dinara po litru.

Ukoliko cena sirove nafte i kurs dinara prema dolaru ostanu na ovom nivou, cena goriva u Srbiji prilikom sledećeg usklađivanja mogla bi da ostane na ovom nivou ili da zabeleži pad za nekoliko procenata, rekao je Škundrić.

Gorivo u Srbiji trebalo bi da poskupi u proseku za 3,12 odsto ili za 3,14 dinara po litru, saopšteno je danas iz Ministarstava energetike, a naftni derivati poskupeće zbog toga što je cena nafte na svetskom tržištu od poslednje promene cena goriva u proseku porasla za 5,68 odsto.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka ove godine već dva puta i to 13. januara u proseku za 84 pare po litru, zbog redovne korekcije cena na svakih 15 dana, i 23. januara u proseku za oko 80 para po litru, zbog povećanja akcize za 1,58 odsto na derivate nafte.

Prema postojećoj Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, cena goriva u Srbiji usklađuje se svakih 15 dana sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: