Sudijama poslato obrazloženje

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je sudijama koje nisu ponovo izabrane na funkciju dostavljeno obrazloženje odluke.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

11:09

Default images

Boljevićeva je rekla da dopis koji je dostavljen sudijama ne sadrži ni pouke, ni pravne lekove na osnovu kojih bi mogli da postupe posle odluke Visokog saveta sudstva. Ona je dodala da lično nije primila nikakav dopis i odluku Visokog saveta sudstva, jer je na adresu njenog stana juče stigla samo prazna koverta.

Pismo Vrhovnog saveta sudstva, Nataliji Bobot, koja je 1. januara prestala da bude sudija, nije razjasnilo stvari zašto ponovo nije izabrana. Kaže da je razgovarala sa više kolega i svi su dobili obrazloženje, kako se izrazila, isto u zarez.

"Osim što je povratnica naslovljena na moje ime, nigde se moje ime ne pominje osim u spisku od 830 sudija koje nisu reizabrane. I dakle uopšte se ne navode razlozi za bilo kog od sudija pojedinačno pa ni za mene. Znači bukvalno je to prekopirano i dostavljeno. Ja zaista mislim da je ovo bruka za Visoki savet da im je trebalo da izvuku iz štampača 830 takvih odluka“, objašnjava Natalija Bobot.

I B92 je imao uvid u obrazloženje poslato na kućne adrese sudija. U njemu se samo taksativno, na dve strane navodi, da se stručnost i osposobljenost sudija utvrđivala na osnovu izveštaja o njihovom radu u poslednje tri godine, uvida u predmete i presude, a dostojnost na osnovu saznanja o ponašanju sudije.

Koverta je stigla i na adresu predsednice Društva sudija, Dragane Boljević, ali prazna.

"Ja nikad nisam verovala u teoriju zavere, ali s obzirom da mi je u poslednje tri nedelje sedam puta bila prekidana internet konekcija ali samo pošta, i to uvek kada se upotrebi ime BIA ili bilo šta u mojoj međunarodnoj prepisci sa zvaničnicima evropskim i sa kolegama sudijama i tužiocima, kad to imam u vidu i kad imam u vidu ovaj prazan koverat, onda zaista ne znam šta da mislim, i više nego da to nije slučajno“, kaže ona.

Sudija Ustavnog suda u penziji Zoran Ivošević, koji je pisao kriterijume za reizbor, a na kraju njegove preporuke nisu ni korišćene, kaže da Visoki savet sudstva sebi nije smeo da dozvoli ovakva obrazloženja. On navodi da se sada samo pojačava razlog za sumnju da je u izboru sudija presudna bila politika.

"Dobijete obrazloženje za 837 sudija koje je isto kao jaje jajetu. Tako nešto je nezamislivo. Svako je podneo zahtev za sebe i valjda za svakog postoje razlozi zašto nisu izabrani. Samo, ja bih rekao da oni ne znaju te razloge iako su morali znati. Da su znali za razloge, oni bi ih sada saopštili. I zato je i ovo dokaz da su odista tu radili neki spiskovi koje je ko zna ko sačinjavao, valjda po nekoj logici partijske, neću reći pripadnosti jer sudija formalno ne može da bude član ni jedne partije, ali može da bude simpatizer“, navodi Ivošević.

U obrazloženju Vrhovnog saveta sudstva nema ni obećanog pravnog leka, pa je sudijama koje nisu prošle reizbor na raspolaganju žalba Ustavnom sudu ili pokretanje radnih sporova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: