Šarić kupovao of-šor kompanije

Darko Šarić vlasnik je četiri of-šor kompanije preko kojih je novac od trgovine drogom prao kupovinom preduzeća u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

00:50

Default images

Šarić je, prema saznanjima "Blica“, vlasnik of-šor kompanija: "Secondo porto shipping“, "Maximus shipping“ i "Matenico LLC“ i "Durabilly LLC“. Sve ove firme imaju račune u podgoričkim bankama, a interesantno je da pod nazivom "Secondo porto“ i "Maximus“ posluju i dve diskoteke u Kotoru, koje se vezuju sa Šarića, dok u Pljevljima njegova porodica ima kompaniju "Mat kompani“.

Šarić je najviše investirao u Vojvodinu, i to u kupovinu poljoprivrednih kompanija koje poseduju hektare oranica, ali i u hotele, ekskluzivno saznaje "Blic“.

Novčane transakcije koje su obavljane preko računa ovih firmi su milionske. Samo jedna transakcija koja je izvršena preko kompanije "Durabilly LLC“ teška je skoro 15 miliona dolara.

Istraga se, kako saznaje "Blic“, vodi i oko utvrđivanja Šarićevog vlasništva nad dva novosadska hotela, "Putnik“ i "Vojvodina“, u čiju je kupovinu prošle godine uložio milionske sume novca.

"Šarić nijednu kupovinu nije obavio na svoje ime. To je za njega radilo nekoliko osoba, uglavnom advokata i kontroverznih biznismena“, kaže izvor "Blica“.

Prema do sada prikupljenim podacima, glavni Šarićev čovek za kupovinu hotela "Putnik“ i "Vojvodina“ bio je Nebojša Jestrović, bivši direktor firme "Futura plus“, koja je bila u vlasništvu Stanka Subotića Caneta.

Za Subotićem je 2007. godine raspisana poternica Interpola zbog šverca cigareta, a njegova imovina u Srbiji našla se pod blokadom.

Hotelsko-ugostiteljsko preduzeće "Putnik“ u čijem su sastavu, osim hotela, i restorani "Dunavska oaza“ i "Sečuan“, i bife "Venac“, u februaru 2009. godine prodato je na aukciji za 2,15 miliona evra konzorcijumu firmi "Maestral turs“ iz Budve i subotičkog "Palića“.

Kao zastupnik ovog konzorcijuma pojavio se Nebojša Jestrović, koji je medijima tada izjavio da se srpsko-crnogorski konzorcijum obavezao i na investiciju od 80 miliona dinara.

"Potrebna ulaganja u hotel, koji je 2007. izgoreo u podmetnutom požaru, daleko prevazilaze sumu od 80 miliona evra, ali je konzorcijum koji predstavljam spreman da uloži više novca“ tvrdio je tada Jestrović.

Isti konzorcijum, sa istim zastupnikom, mesec dana kasnije kupio je i hotel "Vojvodina“ u centru Novog Sada, za 136 miliona dinara i obaveznu investiciju od 91,8 miliona dinara.

Jestrović se i tada obratio javnosti s izjavom da je konzorcijumu cilj da hotel što pre dobije četiri zvezdice. Ukupna površina hotela i lokala koji pripadaju ovom preduzeću je veća od 4.300 kvadratnih metara.

U julu prošle godine crnogorska kompanija "Maestral turs“ postala je većinski vlasnik ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Palić“.

Objavljujući biografiju trenutno najtraženijeg balkanskog narko-bosa, podgoričke "Vijesti“ objavile su da je kriminalna priča nekada anonimnog građanina grada na Ćehotini počela pre petnaest godina, kada je Darko Šarić "neovlašćeno“ od prijatelja "otuđio“ sto hiljada maraka u novcu i nakitu.

Put ga je dalje odveo u Italiju gde je počeo biznis koji je na kraju završio raspisivanjem Interpolove poternice. Do referenduma o nezavisnosti Šarić je u Crnoj Gori bio anonimac.

Politički, bio je prosrpski orijentisan, a u Srbiji je već važio za ozbiljnog igrača sa vezama u policijskim i političkim krugovima. Indirektno, Šarić je pomogao kampanje nekih političara koji su sada u srpskoj vladi, tvrde "Vijesti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: