Strategija za J.Osetiju i Abhaziju

Gruzijska vlada usvojila je strategiju prema otcepljenim autonomijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, koja predviđa isključivo mirne metode rešavanja konflikta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2010.

20:56

Default images

"Gruzija ne namerava da obnavlja teritorijalnu celovitost vojnim putem. Takva tema nije na dnevnom redu", rekao je državni ministar za reintegraciju, Temur Jakobašvili. On je kazao da je obnova teritorijalne celovitosti moguća i da se taj proces naziva deokupacija, istakavši da građani Gruzije koji žive na tim teritorijama, ne treba da budu izolovani.

Usvojeni dokument je nazvan “Participacija putem saradnje“ i predviđa državno finansiranje i privlačenje sredstava investitora, a uskoro će biti predstavljen pred međunarodnim organizacijama i partnerima. Prva prezentacija, planirana je za 3. februar, u sedištu Saveta Evrope u Strazburu.

Jakobašvili je rekao da će dokument biti predstavljen u OEBS-u, UN, EU, a nije isključio mogućnost da bude prezentovan i tokom Ženevskih diskusija o bezbednosti na Kavkazu.

Kada je reč o realizaciji dokumenta, Jakobašvili je rekao da će do juna biti pripremljen plan za njegovo ostvarenje i potom započet rad na privlačenju donatora.

“Vlast Gruzije ima mehanizme da predstavi taj dokument abhaskoj i južnoosetijskoj strani“, rekao je on i dodao da će biti formirane neutralne radne grupe koje će raditi na realizaciji strategije, a kasnije će biti određene i međunarodne organizacije, pod čijim okriljem će te grupe raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: