Cipela u lice predsednice suda

Predsednica Vrhovnog suda Izraela Dorit Beiniš povređena je kada je jedan čovek bacio na nju cipele za vreme zasedanja, pogodivši je u lice.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

20:47

Default images

Beiniš je pala posle udarca dobijenog cipelom i odvedena je kod lekara, koji su izjavili da se ne radi o vehim povredama. Policija je odmah uhapsila napadača.

Očevici su rekli da je ušao u sudnicu i pokazao na sudiju Beiniš - pitajući da li je ona predsednik. Kada se uverio ko je predsednica, skinuo je cipele jednu pa drugu i bacio ih na nju uzvikujući: "Izdajico" i "Ti si mi uništila život", i slomio joj naočare.

Čuvari su rekli da je reč o vozaču, koga su često viđali kraj zgrade suda. Advokat Tal Ron, jedan od očevidaca, kazao je da je u toku bilo saslušanje o medicinskoj upotrebi kanabisa, kada se dogodio incident.

"Odjednom je cipela poletela direktno prema predsednici. Ona se sagnula napred i čuli smo udarac. Čuvari su skočili na čoveka, uhvativši ga za glavu. Napustili smo sudnicu. Bilo je veoma haotično," rekao je Ron.

Predsednik Izraela Šimon Peres odmah je telefonirao predsednici suda. On se javio iz Berlina, gde prisustvuje obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na holokaust.

"Vaše povređivanje je ravno povređivanju svete institucije države Izrael. To ne sme postati deo rutine", rekao je Peres.

Izraelski premijer Benjamim Netanijahu je kazao da je šokiran incidentom, osuđujući svako nasilje. "Šokiran sam. Sud ne sme biti povređen i ne smemo čak ni da zamislimo povređivnaje predsednika Vrhovnog suda", rekao je Netanijahu.

Uhapšeni "bacač" cipela, 52-godišnji stanovnik Jerusalima, rekao je policiji da mu je sudija godinama zagorčavala život i da sudski predmet zbog kojeg ju je gađao nema veze s marihuanom.

Izraelski mediji podsećaju da je bacanje cipela postalo popularna forma protesta otkako je irački novinar Muntader Al Zaidi bacio cipele na bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, decembra 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: