Školarci slave svoju slavu

Srpska pravoslavna crkva slavi dan svog utemeljivača - Svetog Save. Savindan se obeležava i u svim školama u Srbiji kao školska slava.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

18:15

Default images

Tim povodom Ministarstvo prosvete uručilo je danas Svetosavske nagrade ustanovama i pojedincima zaslužnim za doprinos razvoju obrazovanja u Srbiji. Dodeljeno je 15 Svetosavskih nagrada, a povelje i zlatnike sa likom svetog Save dobitnicima je uručio ministar prosvete Žarko Obradović.

Ministar je na ceremoniji u Vladi Srbije istakao da je sveti Sava utemeljio vrednosti čija je važnost večna i kojih se stalno treba prisećati.

"Siguran sam da ćemo u narednom periodu rešiti probleme, ali uspeti i da sačuvamo ono što je dobro u tradiciji našeg obrazovnog sistema", kazao je Obradović, dodajući da od kvaliteta obrazovanja zavisi i budućnost Srbije.

On je istakao da ta budućnost Srbije ima nadu, pošto su proteklih nekoliko godina đaci iz Srbije na različitim međunarodnim takmičenjima osvojili oko 400 medalja.

Dobitnik ovogodišnje Svetosavske nagrade, između ostalih, je i maturant novosadske gimanazije "Svetozar Marković" Milorad Pejić, kojeg to što je slep nije sprečilo da učestvuje na brojnim takmičenjima i osvoji prvo mesto na republičkom takmičenju iz istorije.

Milorad je i autor sistema hemijskih elemenata za slepe osobe koji je na takmičenju za najbolja pomagala za osobe sa invaliditetom održanom u SAD osvojio treće mesto.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Feješ Klara" iz Kikinde David Kanala Svetosavsku nagradu dobio je za mnogobrojna priznanja osvojena na domaćim i međunarodnim informatičkim takmičenjima.

Svetosavska nagrada uručena je i učeniku Osnovne škole "Milinko Kušić" iz Ivanjice koji je osvajao brojne nagrade na takmičenjima iz matematike i fizike.

Dobitnici Svetosavske nagrade su i zemunska škola za učenika sa smetnjama u mentalnom razvoju "Sava Jovanović Sirogojno", Osnovna škola "Kralj Milutin" iz Gračanice, koja obeležava 135 godina rada, kao i Gimnazija u Pirotu, koja postoji već 130 godina.

Priznanje su osvojili i kraljevačka Šumarska škola, koja je osnovana 1899. godine i najstarija je obrazovna ustanova za tu struku u Srbiji.

Dobitnik Svetosavske nagrade je i Univerzitet u Novom Sadu.

Svetosavska nagrada uručena je i direktoru beogradske Osnovne škole "Svetozar Marković", direktorki Predškolske ustanove "11. april" na Novom Beogradu Maji Stefanović, kao i profesorki ruskog jezika u beogradskoj Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" Snežani Marković.

Među zaslužnima za razvoj obrazovanja u Srbiji su i Savez učitelja Srbije, profesor fakulteta Muzičkih umetnosti u Beogradu Ljubiša Jovanović, direktor Studentskig centra u Nišu Rade Rajković, kao i osnivač "Krosa RTS-a kroz Srbiju", novinar Radio Beograda Stevan Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: