Ekonomski forum u Davosu

U Davosu je počeo tradicionalni Svetski ekonomski forum, čije su glavne teme odgovorno bankarstvo i pomoć Haitiju posle zemljotresa.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

09:56

Default images

Na 40. rođendan, skupu pod nazivom "Poboljšati stanje sveta: Ponovo promisliti, ponovo osmisliti i ponovo izgraditi", prisustvuje više od dve i po hiljade zvaničnika iz celog sveta.

U narednih pet dana u švajcarskom skijaškom centru okupiće se 30 predsednika država ili premijera, velik broj ministara spoljnih poslova, trgovine i finansija, 12 šefova nacionalnih banaka, 50 direktora vodećih međunarodnih organizacija, više od 500 predstavnika civilnog društva i šefovi 50 nevladinih organizacija.

U najavi organizatora kaže se da "velika državna pomoć i gubitak poverenja u kompanije iziskuju temeljito preispitivanje strukture i duha kapitalizma" i da se "mora razmotriti koje bi elemente tržišne privrede trebalo preispitati".

Objašnjavajući ovogodišnji moto foruma u Davosu, njegov osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog formua Klaus Švab kaže da svi moraju ponovo da razmisle o svojim vrednostima, da osmisle načine rešavanja problema i da ponovo izgrade institucije.

"Svet se, naravno, suštinski promenio u poslednjih 40 godina, ali je osnovni princip Svetskog ekonomskog foruma uvek bio isti: da bude platforma za okupljanje glavnih donosilaca odluka iz celog sveta. Uvek smo prilično držali do tog principa i čini mi se da je on danas važniji nego ikad", istakao je Švab.

Skup otvara francuski predsednik Nikola Sarkozi, Rusiju i Kinu predstavljaće vicepremijeri, dok će američki predstavnici biti još nižeg nivoa.

Uopšte, ove godine u Davosu će biti manje milijardera i visokih diplomata, a više predstavnika zemalja u razvoju i civilnog društva. Jedan forum biće posvećen i zaradama bankara, ali će se ta rasprava voditi iza zatvorenih vrata.

"Čak i kada pozovu predstavnike zemalja u razvoju, to su obično one uspešnije. Na primer, indijske haj-tek kompanije su dobitnici globalizacije, ali mnogo je manje gubitnika", kaže jedan od dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic.

Analitičari ističu da forum u Davosu obeležava 40. rođendan u znaku prilagođavanja disperziranoj savremenoj ekonomiji u kojoj siromaštvo i bes javnosti zahtevaju veću pažnju najvećih svetskih bogataša.

Nemački radio Dojče vele ocenio je da će "u čuvenom švajcarskom skijaškom gradiću možda početi preispitivanje kapitalizma", ali da je pitanje koliko će političara biti na forumu da čuje kritike i nove ideje, jer će, istovremeno kad i forum u Davosu, u Londonu biti održana konferencija o Avganistanu.

O ekonomskom forumu u Davosu možete čitati i u tekstu potpredsednice Skupštine Srbije, Gordane Čomić, na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: