Razmena vatre u Žutom moru

Na korejskom poluostrvu ponovo se zvecka oružjem. Vojske Severne i Južne Koreje razmenile su vatru duž granice u Žutom moru.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

20:44

Default images

Agencije izveštavaju da nema povređenih i da nije pričinjena materijalna šteta. Nije poznato šta je izazvalo incident, ali bi, prema nekim ocenama, povod mogao da bude pokušaj Severne Koreje da od Zapada dobije više novca za razoružanje.

Granica u Žutom moru poprište je novih tenzija između Severne i Južne Koreje.

Nakon što je uvela zabranu plovidbe u vodama zapadno od svoje obale, severnokorejska strana ispalila je blizu 30 hitaca iz artiljerijskog oružja ka južnom susedu.

Portparol ministarstva odbrane u Seulu, Von Te Ja, tvrdi da su južnokorejski vojnici samo odgovorili na pucnjavu koju je otvorila susedna strana.

"Veoma smo zabrinuti zbog poteza i najnovijih pretnji Severne Koreje. Ovakvim akcijama ugrožava se bezbednost čitavog regiona. Zahtevamo od Pjongjanga da odmah prestane sa pucnjavom", kaže on.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, Severna Koreja je nakon razmene vatre ispalila još projektila ka Južnoj Koreji.

U protekloj deceniji Seul i Pjongjang više puta su razmenjivali vatru na granici u Žutom moru.

U poslednjem incidentu koji se dogodio prošlog novembra, mornarice dve Koreje ušle su kratkotrajnu oružanu bitku u kojoj je poginuo jedan severnokorejski vojnik, dok su trojica ranjena.

Južnokorejski ministar za ujedinjene Hjun In Tek podeseća a zahlađenje odnosa dve Koreje.

"U poslednje vreme Pjongjang ima oprečne stavove u odnosima sa Seulom. Prekinuli su mnoge razovore sa nama, iako je činjenica da je neophodno da se odnosi dve Koreje pomere iz mrtve tačke i počnu da sarađuju. Stvaranje nesigurnosti u regionu nije pametno", smatra on.

Spornu granicu po završetku Korejskog rata 1953. godine, jednostrano su povukle Ujedinjene Nacije u saradnji sa Sjedinjenim Državama. Tu granicu priznaje Južna Koreja, dok Severna odbija da je prihvati.

Pjongjang je u poslednjih nekoliko nedelja nagovestio da je raspoložen za saradnju i da planira da okonča višegodišnji bojkot međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

Analitičari pretpostavljaju da poslednjim potezom Pjongjang želi da privoli Zapadne sile da joj pruže veću pomoć u zamenu za razoružanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: