Sećanje na smrt Srđana Aleksića

Danas se obeležava 17-godišnjica od smrti Srđana Aleksića, koga su ubili lokalni vojnici, pošto im se suprotstavio braneći Bošnjaka.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

18:30

Default images

Srđana Aleksića su ubili lokalni "četnici" jer nije dozvolio da ubiju njegovog poznanika Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. On je 21. januara 1993. pao u komu, a podlegao povredama 27. januara. Jedan od četiri napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, a ostala trojica osuđena su na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Internet sajt "Sarajevo- X" navodi da je afirmacija i podsećanje na veliki i herojski gest Srđana Aleksića naša ljudska i moralna obaveza. Srđan je položio život u borbi za svog komšiju, ali je položio i temelje u jedno besmrtno delo. Herojski čin odbrane svog sugrađanina, koji je platio svojim životom, je svetao primer ljudske hrabrosti.

Srđanovo ljudsko delo je poruka za budućnost. Za onu budućnost u kojoj će čovek biti na prvom mestu. U tu budućnost nikada ne smemo prestati verovati, piše "Sarajevo-X".

Internet sajt dodaje da je časnije, hrabrije i poštenije sa pravom idejom živeti i u manjini, nego sa pogrešnom politikom živeti u prividnom komforu i hladovini većine, jer većina ne znači uvek da ste na pravom putu. Vek iza nas svedoči o tome brojnim primerima, koji dokazuju istinitost ove teze.

Istina, ima i onih koji kažu malo je takvih kao Srđan Aleksić. Dobrota, humanost i čestitost se ne mere brojevima. I oni koji su 1941. godine ustali protiv fašizma i bratoubilaštva nisu bili u početku većina. Ali, imali su viziju, ideju i želju da grade bolje sutra. U ovom vremenu Srđan je već postao sinonim borbe za čoveka.

Perspektiva Bosne i Hercegovine nikada nije bila u podelama, mržnji, izolaciji i segregaciji. Naša šansa je u poštovanju, razumevanju, uvažavanju i zajedničkom učešću u razvoju porodice evropskih naroda. Naša šansa je u Evropskoj uniji i taj zadatak mora biti istinsko strateško opredeljenje koje nema alternativu, navodi "Sarajevo- X".

Borci za antifašizam, antinacionalizam i ljudska prava nisu iščezli u BiH. Veliki Srđan nije nestao. On se pridružio besmrtnoj plejadi velikih ljudi koji su žrtvovali svoj život za najsvetlije civilizacijske vrednosti.

Srđanovo delo govori da je bolje časno i umreti nego sramno i sa zločinima živeti. Srđan Aleksić iz Trebinja, glumac amater i plivačka nada, bio je i ostao istinski bosanskohercegovački heroj, završava "Sarajevo- X".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: