Komisija za zabranu nošenja feredža

Francuska treba da zabrani muslimankama nošenje feredža na javnim mestima, preporuka je specijalne parlamentarne komisije.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

19:02

Default images

Komisija dodaje i da bi Francuska trebalo da odbije izdavanje boravišnih dozvola ili državljanstava svakome s vidljivim znacima "radikalne verske prakse".

Izveštaj komisije, koji je rezultat šestomesečne istrage, sadrži mere kojima bi žene bile odvraćene od namere da nose feredže i hidžab (haljine koja pokriva celo telo) u Francuskoj, ali ne poziva na "proterivanje takve odeće", sa ulica i iz privatnih prostora.

Iako je komisija vodila računa da ne uvredi muslimane kojih u Francuskoj ima pet miliona, neki muslimanski lideri tvrde da je njihova religija na meti vlade.

Predsednik francuskog parlamenta, Bernar Akoje, kaže da je nošenje velova u suprotnosti sa principima republike.

“Izveštaj komisije to pokazuje. Velovi zapravo predstavljaju sve ono što Francuska instinktivno odbacuje. To je simbol porobljavanje žene i fundamentalizma. Time ne samo da se negira ravnopravnost polova, nego se i javno odbacuje mogućnost zajedničkog života, a bez svega toga naša republika ne znači ništa", smatra Akoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: