Obama: Slabost Bin Ladena

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je da poslednja audio poruka koja se pripisuje lideru Al Kaide Osami bin Ladenu, dokazuje slabljenje te terorističke mreže.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

18:11

Default images

"Sama Al Kaida je veoma oslabila u odnosu na ono što je bila davne 2000. godine. To što je Bin Laden poslao snimak pokušavajući da preuzme zaslugu od nigerijskog studenta za neuspeo pokušaj bombaškog napada, znak je koliko je oslabljen, jer to nije nešto čime je obavezno on upravljao", rekao je Obama u emisiji mreže ABC "Dobro jutro Ameriko".

"Od 11. septembra, preduzeli smo niz mera što nas je učinilo bezbednijim sada nego što smo bili ranije" rekao je Obama, prenosi Rojters.

Republikanci su kritikovali Obamu zbog odgovora njegove administracije na pokušaj obaranja američkog aviona u blizini Detroita, 25. decembra prošle godine.

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab (23) pokušao je, u trenutku sletanja, da aktivira eksploziv u avionu američke aviokompanije "Nortvest erlajnz", koji je sa 278 putnika leteo iz Amsterdama za Detroit.

Pošto Abdulmutalab nije uspeo u svom naumu, avion je bezbedno sleteo na aerodrom u Detroitu, posle čega je pokrenuta opsežna istraga.

Regionalno krilo Al Kaide u Jemenu je saopštilo da stoji iza plana da se aktivira bomba u avionu dok se približavao Detroitu.

U audio snimku koga je u nedelju emitovala arapska televizija "Al Džazira", navodni Bin Laden je preuzeo odgovornost za pokušaj obaranja aviona i poručio da će nastaviti sa napadima na SAD.

Visoki savetnik u Beloj kući Dejvid Akselrod izjavio je u nedelju u Vašingtonu da ne može da potvrdi autentičnost tog audio snimka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: