KG: Koristan rad umesto zatvora

Osuđenici za lakša krivična dela u Kragujevcu ubuduće će kaznu služiti kroz društveno korisni rad.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

16:45

Default images

Ovakvo alternativno sporovođenje sankcija biće realizovano u gradskim javnim komunalnim preduzećima. Sporazum koji su potpisali ministarka pravade Snežana Malović i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović omogućiće da osobe osuđene za lakša krivična dela za koja je predviđena zatvorska kazna do tri godine, mogu odslužiti kaznu radom u javnom interesu u nekom od komunalnih preduzeća.

U Kragujevcu do sada nije izrečena ni jedna alternativna sankcija, ali će dobra sadadnja sa komiunalnim preduzećima i socijalnim ustanovama to sada omogućiti.

U Srbiji su do sada izrečene 93 presude kazne rada u javnom interesu. Na taj način ostvaruju se i budzetske uštede jer jednodnevni boravak osuđenika u zatvoru državu košta hiljadu dinara.

S obzirom na broj nagomilanih predmeta postavlja se pitanje ima li Srbija dovoljno sudija.

Ministarka pravde tvrdi da sudija ima u dovoljnom broju za rešavanje nagomilanih predmeta.

Ministarka pravde obišla je i objekat Komande korpusa gde će posle renoviranja, koje sa devet miliona dinara finansira grad Kragujevac, biti privremeno smeštena apelaciona tužilaštva i još neke službe pravosuđa.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca očekuje se da bi zgrada Ureda koja je prvobvitno planirana za smeštaj Apelacionog suda mogla biti završena do kraja leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: