Tadić: Okretanje novog lista sa CG

Srbija je spremna za okretanje nove stranice u odnosima sa Crnom Gorom, što podrazumeva uvažavanje legitimnih interesa obe države, kaže Boris Tadić.

Izvor: Dan

Utorak, 26.01.2010.

11:08

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u intervjuu podgoričkom dnevniku "Dan" da su odnosi Srbije i Crne Gore lošiji nego ranije i ocenio da je bitno učiniti sve da se oni unaprede u ubrzanom i zajednički planiranom postupku.

On je najavio da će u Podgoricu doći kada za to dobije zvaničan poziv crnogorskog kolege Filipa Vujanovića i poručio da Srbija neće uskratiti gostoprimstvo novom crnogorskom ambasadoru u Beogradu Igoru Jovoviću zbog odluke Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom, ocenivši da to u ovom trenutku ne bi bila adekvatna mera.

Predsednik je ocenio da je "nesumnjivo da je odnos prema Kosovu i Metohiji produbio razlike u zvaničnim politikama Beograda i Podgorice".

"Priznanje nezavisnosti Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom u trenucima koji za Srbiju imaju poseban politički značaj, jednim delom je pokušaj Crne Gore i nekih međunarodnih činilaca da se relativizuje proces koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom", rekao je Tadić.

On je dodao da u svakom slučaju ta dva politička poteza Podgorice ne doprinose poboljšanju odnosa sa Srbijom, ali i poručio da Srbija neće dodatno otežavati odnose sa Crnom Gorom, jer to nije u njenom interesu, a ni u interesu regiona.

Međutim, Srbija mora da stavi do znanja šta je za nju prihvatljivo, a šta nije, dodao je predsednik Tadić i poručio da niko u Crnoj Gori ne sme da pomisli da je Srbija indiferentna prema pitanju očuvanja vlastitog integriteta na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: