U planu revizija javnih preduzeća

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da je za ovu godinu planirana revizija poslovanja javnih preduzeća.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.01.2010.

15:43

Default images

Sretenović kaže da je pre toga neophodno obezbediti kvalitetan i stručan kadar, koga sada nema u toj instituciji. "Zbog nedostatka odgovarajućeg revizorskog kadra mi nismo sada u mogućnosti da izvršimo sa četiri revizora i reviziju javnih preduzeća, ali se nadamo da će se izmenom Zakona o DRI stvoriti određeni uslovi da dobijemo nove revizore", rekao je Sretenović.

On je naveo da trenutno ne može da precizira čiji bi se rad preduzeća prvo analizirao, ali je naglasio da bi se ta revizija sprovela "na osnovu određenih kriterijuma i procedura".

"Savet Državne revizorske institucije je utvrdio program revizije za 2010. godinu i zbog nedostataka odgovarajućeg revizorskog kadra u prioritetu je završni račun budžeta Republike Srbije za 2009. godinu i deo poslovanja NBS sa budžetskim sredstvima", ukazao je Sretenović.

"Bez obzira na to, DRI ima mogućnost da u program rada uvrsti i finansijsku reviziju odgovarajućeg broja lokalne samouprave i javnih preduzeća, kako je to regulisano članom 35 Zakona o državno-revizorskoj instituciji", precizirao je Sretenović.

Državni revizor je ukazao da su javna preduzeća po Zakonu o računovodstvu i reviziji, već u obavezi da svake godine obave zakonsku reviziju i naglasio da su do sada tu reviziju obavljale razne revizorske komercijalne kuće u skladu sa sprovođenjem zakona o pribavljanju usluga izvođenja revizije po Zakonu o javnim nabavkama.

"Javna preduzeća nisu obavezna da državno-revizorskoj instituciji dostavljaju svoje završne račune za 2009. godinu, jedino su obavezni, Narodnoj banci, odnosno sada Agenciji za privredne registre, ali je rok za dostavljanje tih izveštaja 28. februar ove godine", dodao je Sretenović.

Kada budemo u situaciji da izvršimo reviziju finansijskih izveštaja javnih preduzeća, svakako ćemo da ispitamo dokumenta, isprave i druge izveštaje, kako bi prikupili dovoljno adekvatnih dokaza da izrazimo mišljenje da li su ti finansijski izveštaji javnih preduzeća - istiniti i objektivni, i da li prikazuju finansijsko stanje i rezultate poslovanja u skladu sa prihvaćenim standardima i načelima, naglasio je on.

Sretenović je izjavio da očekuje i da bi tokom jednog od prvih zasedanja Narodne skupštine trebalo da se nađu na dnevnom redu i izmene Zakona o državno-revizorskoj instituciji i naglasio i da je skupštinski Odbor za finansije ukaazao da je neophodno da se DRI obezbede svi neophodni uslovi za rad, kao i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

Sretenović je naglasio da su u 2008. godini sprovedena dva konkursa, ali da i pored toga nije zaposlen stručan kadar koji ima veštine za obavljanje ovako složenog posla revizora.

"Videli smo da ne možemo da privučemo kadar, a razlog tome jesu niske plate i zarade tih revizora u državno-revizorskoj instituciji. Oni sada imaju veće plate u tim drugim institucijama i državnim i ne žele da prihvataju tako veliku odgovornost i zato se ne javljaju na konkurs ili odustaju. Imali smo primera da su dva izabrana kandidata za revizore odustala upravo zbog visine plate", rekao je Sretenović.

Na pitanje da li zna postoje li u nekim javnim preduzećima interne revizije, Sretenović je rekao da postoje interni revizori, navodeći kao primer EPS i NIS, ali da DRI nema konkretne podatke o tome kakvi su rezultati interne revizije jer se nije ni bavila revizijom javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: