Fejtova strategija za sever Kosova

Strategija Pitera Fejta za sever Kosova predviđa direktno vezivanje evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške "paralelnim strukturama" na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.01.2010.

15:39

Default images

Nacrt Strategije šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta, u koju je Tanjug imao uvid, pripremljen je, kako je navedeno, zajedno sa vladom u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosovu i Metohiji, s ciljem da se preuzme kontrola nad severnim delom Kosovske Mitrovice.

"To treba učiniti uz rešenje po kome će Beograd sačuvati obraz, ali i smanjiti i konačno obustaviti svoju podršku paralelnim strukturama, uz istovremeno približavanje Srbije EU", navodi se u nacrtu Fejtovog dokumenta.

Od vlasti u Beogradu, takođe, kako predviđa dokument, na isti način treba iznuditi da prestanu da obeshrabruju Srbe na Kosovu da glasaju na izborima koje raspisuje Priština.

Tvorci dokumenta računaju s tim da će predstojeća odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biti dvosmislena i da će zvanični Beograd neminovno, na ovaj ili onaj način, nakon nje promeniti politiku u vezi sa Kosovom.

"Sa jedne strane, Beograd može i dalje da nastavi sa konfrontacijskom politikom koja naizgled ima za cilj podelu Kosova, kao i vršenje pritiska za neku vrstu novih pregovora, ili bi mogao da upotrebi odluku MSP kao osnovu za smanjenje svoje podrške paralelnim strukturama i radu sa međunarodnom zajednicom", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je za decentralizaciju severne Mitrovice potrebno dati podsticaje lokalnim Srbima za učešće u "legitimnim institucijama Kosova".

"Međunarodna zajednica mora da osigura da Beograd zauzme bar neutralan stav u pogledu decentralizacije na severu i da se uzdrži od mešanja u proces", stoji u dokumentu.

Nacrtom se zahteva da Vlada Kosova i međunarodna zajednica pojačaju vladavinu prava, pozabave se pitanjem uprave i poboljšaju socijalnu i ekonomsku situaciju na severu.

"Euleks treba da poveća svoju vidljivost i prisustvo na severu i otvori kancelariju. S tim u vezi treba povećati i napore u borbi protiv mreže organizovanog kriminala na severu, kao i poboljšati funkcionisanje suda u severnoj Mitrovici", dodaje se u nacrtu Strategije.

Dokument predviđa i da će "ponovno uspostavljanje carine biti olakšano nakon normalizacije prisustva Euleksa na terenu".

Vlada Kosova ističe da bi do opipljivog napretka trebalo da dođe do sredine 2010. godine.

Povodom izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kosovska vlada ističe da bi trebalo sprovesti anketu kada da se održe ti izbori, dok bi nakon izbora trebalo zatvoriti prelazna tela.

"Vlada Kosova i međunarodni akteri ne bi trebalo da ozakone paralelnu opštinsku administraciju, ali bi trebalo izbegavati predstavljanje učešća kosovskih Srba u novoj vlasti kao prihvatanje nezavisnosti", dodaje se u dokumentu.

Predviđeno je i osnivanje kancelarije lokalne zajednice u severnoj Mitrovici.

Prema Nacrtu Strategije vlade Kosova i Pitera Fejta, za 9. februar 2010. godine predviđeno je otvaranje lokalne kancelarije u Bošnjačkoj Mahali, a za 30. mart osnivanje prvog Savetodavnog veća u severnim opštinama.

Kao moguće vreme izbora za novu opštinu na severu Mitrovice načelno se pominje jesen.

Limdal: Strategija nije dokument EU

Portparolka Euleksa Karin Limdal izjavila je da nacrt strategije za sever Kosova nije strategije Evropske unije, ali je dodala da je mandat Euleksa podrška kosovskim institucijama u izgradnji funkcionalne vladavine prava širom Kosova, uključujući i sever.

“Ovo nije strategija EU iako smo bili konsultovani o ovom nacrtu među ostalim partnerima", izjavila je Limdalova agenciji Tanjug, navodeći, međutim, da je u interesu Euleksa uspostavljanje vladavine prava i funkcionalnog sudstva na severu Kosova.

"Euleks ne priznaje niti pomaže takozvane paralelne strukture na Kosovu. To je navedeno u Zajedničkoj akciji o kojoj je odlučilo svih 27 zemalja članica Evropske unije. Jake, fer i multietničke institucije vladavine prava za sve zajednice su jedina opcija", rekla je Limdal.

Ona je dodala da je, u tom smislu, irelevantno da li Euleks podržava konkretnu strategiju kosovske vlade i Međunarodne civilne kancelarije.

"Prošle nedelje Euleks je izrazio zabrinutost zbog planova Beograda na Kosovu u oblasti pravosuđa. Mi verujemo da ne možete imati dva sudska operativne sistema u isto vreme i na istom mestu. Ne bi bila pravda sa dve nadležnosti. To će pokrenuti konfliktne odluke koja će ići protiv prava stanovništva", rekla je Limdal.

Kako je istakla, napredak na severu Kosova može biti postignut samo dijalogom, i "korak po korak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: