Otežana bitka sa dijabetesom

Oboleli od dijabetesa širom zemlje kažu da im je borba protiv te bolesti znatno otežana od zatvaranja savetovališta u njihovim gradovima.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

19:37

Default images

U Srbiji od šećerne bolesti boluje pola miliona ljudi. Smatra se da će broj biti utrostručen tokom naredne decenije i da od dijabetesa obolevaju sve mlađi. Čak 50 odsto obolelih lekaru se javljaju kada je bolest već uznapredovala.

Oboleli tvrde da im je edukacija stalno potrebna i da ih gašenje savetovališta životno ugrožava jer se u unutrašnjosti na pregled endokrinologa čeka 6 - 8 meseci.

Dijabetes je podmukla bolest koja ugrožava mnoga tkiva i organe. U nekadašnjim savetovalištima, oboleli su dobijali savete lekara, prema potrebi.

Silvana Metlić, članica Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Pančeva, kaže da joj je borba sa dijabetesom prilično otežana bez savetolišta.

“Ja i 11 000 osoba obolelih od šećerne bolesti u Pančevu, registrovanih u dispanzeru za dijabetes, nećemo znati kome ćemo se obraćati za pomoć, po ukidanju postojećeg dispanzera”, kaže ona.

Latinka Milojević, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti u Kruševcu, kaže da oboleli od dijabetesa u unutrašnjosti zemlje nailaze na brojne teškoće. “U unutrašnjosti je jako teško doći do endokrinologa, a već kod izabranog lekara još teža je situacija, posebno kod izabranih lekara u ordinacijama u seoskim sredinama gde su uglavnom mladi lekari veoma uplašeni pretnjama da će biti kažnjeni za prepisivanje skupih lekova. Tako da prosto nas ne žele u svojoj ordinaciji”, navodi ona.

Šećerna bolest ubrzava propadanje krvnih sudova, pa dijabetičari sedam puta češće obolevaju od srčanih bolesti, šest puta češće doživljavaju srčani i moždani udar.Bolest oštećuje nervne završetke, gubi se osetljivost nogu, javlja se stopalo sa otvorenim ranama, gangrena, sledi amputacija

“Ali mi iz unutrašnjosti znamo da izabrani lekar doslovce nikada nema vremena da jednom dijabetičaru pregleda stopalo. Ukidanjem savetovališta direktno je ugrožen život pola miliona ljudi koji imaju šećernu bolest u Srbiji”, kaže Latinka Milojević. Zbog propadanja krvnih sudova dijabetes izaziva teška oštećenja bubrega, a rizik za nastanak slepila 25 puta je veći.

Nova pravila danas važe i za dobijanje uputa za lekarski pregled, zbog čega se pacijentkinja iz Pančeva oseća diskriminisano

“Iz Pančeva uputi se daju za Novi Sad, ne za Beograd. Novi Sad 110 kilometara udaljenosti, a Beograd 15 kilometara. To je i slučaj nažalost među našim članovima ima i onkoloških pacijenata. Da li smo mi u istoj državi”, pita se Silvana Metlić.

U Srbiji još uvek nije završen ni Nacionalni registar za dijabetes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: