Sve više antisemitskih incidenata

Skoro polovina zapadnih Evropljana veruju da su Jevreji eksploatisali progone u prošlosti kao metod da iznude novac, pokazuje izveštaj Jevrejske agencije.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

20:40

Default images

U zajedničkom dokumentu o antisemitzmu, koji su sačinili ta agencija i izraelsko Ministarstvo za dijasporu navedeno je da se 42 procenata anketiranih u istraživanju Univerziteta Bilefeld u Nemačkoj složilo da su "Jevreji eksploatisali prošlost da iznude novac".

Zemlje u kojima se najveći procenat stanovništva slaže sa tom konstatacijom su Poljska i Španija.

Jevrejska agencija naveo je da je u 2009. godini bilo više antisemitskih incidenata nego u bilo kojoj drugoj od Drugog svetskog rata.

U prva tri meseca 2009. godine, odmah nakon tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze, bilo je antisemitskih incidenata koliko u celoj 2008.

U Francuskoj npr, u prvoj polovini 2009. zabeležen je 631 takav incident, u poređenju sa 474 u 2008. godini.

Izveštaj upućuje na zaključak da je bilo dva ubista povezana sa antisemitizmom u SAD prošle godine, ubijeni su studentkinja univerziteta u Konektikatu i čuvar u Muzeju holokausta u Vašingtonu, navela je Jevrejska agencija.

Rast antisemitizma zabeležen je i kod levo i kod desno politički orjentisanih.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je izveštaj obelodanjen, zvaničniici su ukazali na film koji se emituje poslednjih dana s optužbama da Izraelci kradu organe u bolnici izraelske vojske u Haitiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: