Otkaze dele i SMS-om

Poslodavci u Srbiji nekorektni su prilkom uručivanja otkaza radnicima, pa to sve češće čine i SMS porukama, kažu za “Novosti” u sindikatima.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

01:13

Default images

Poslodavci, tvrde stručnjaci, postaju sve bahatiji. Tako vlasnik privatne firme u Nišu radnike testira na poligrafu, a gazde dele upitnike zaposlenima da se izjasne ko od njih treba da ostane na poslu, a ko da dobije otkaz, što stvara jaz među kolegama.

Direktor Inspektorata za rad, Radovan Ristanović, kaže da je upoznat sa ovakvim slučajevima i podseća da je poslodavac, po Zakonu o radu, dužan da navede razloge za otpuštanje.

Predsednica sekcije žena Ujedinjenih granskih sindikata ”Nezavisnost“, Dobrila Iličić, kaže da je upoznata sa dva slučaja kada su poslodavci pokušali da otpuste radnika SMS porukom.

“Imali smo prijave u Kikindi. Jedan radnik bio je, bez rešenja, na prinudnom odmoru i zahtevao je od poslodavca da mu ga izda. Posle nekoliko dana mu je na mobilni stigla poruka da sutra ne mora da dolazi na posao jer je dobio otkaz”, navodi ona.

Magistarka sociologije Nada Novaković podseća da u Srbiji nema specijalizovanih radnih sudova kao u razvijenim zemljama, te zato, kako kaže, čovek koji je otpušten, ako nije član moćnijeg sindikata, mora o svom trošku da isteruje pravdu kroz postupak na redovnim sudovima.

U proteklih godinu dana posao su najčešće gubili mladi i žene svih generacija.

“Mlađe su potpisivale blanko otkaze za slučaj trudnoće, a starije za slučaj da gazda reši da ih otpusti bez troškova”, navodi Novakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: