Povećanje cene grejanja?

Grad Beograd će sledeće nedelje od Vlade zatražiti saglasnost za povećanje cene grejanja, izjavio je član Gradskog veća Goran Aleksić.

Izvor: B92

Subota, 23.01.2010.

11:46

Default images

On je rekao da će, ukoliko Vlada da saglasnost, grejanje u prestonici biti skuplje od sledećeg meseca. "Povećanje cene za šest odsto neće poboljšati poslovanje Beogradskih elektrana i realno je da ono bude veće od deset odsto. Tražićemo od Vlade i da držimo paritet cene gasa i grejanja, odnosno, da cena grejanja zavisi od cene energenata", rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, to će značiti da onog meseca kad raste cena gasa, poskupljuje i grejanje, ali i da kad pada cena gasa, pada i cena grejanja.

"Uz sadašnje cene grejanja, 'Beogradske elektrane' nisu u mogućnosti da uredno servisiraju svoje obaveze. Veliki je disparitet cene energenata i cene grejanja koju građani plaćaju. Jedan grejni dan elektrane košta oko milion evra, a cena koju korisnici plate za jedan grejni dan ukupno iznosi oko 500.000 evra", rekao je Aleksić.

On je precizirao da je poskupljenje neophodno zbog većih cena prirodnih energenata - gasa i mazuta.

"Ti energenti u ukupnim troškovima poslovanja učestvuju sa 67 odsto. Od septembra, energenti su poskupeli u proseku za 20 odsto. Na to treba dodati i rast kursa dolara, s obzirom na to da svi ugovori imaju deviznu klauzulu. Međutim, to poskupljenje u dinarskoj protivrednosti iznosi oko 27 odsto", rekao je Aleksić.

On je napomenuo i da su velika dugovanja privrede i domaćinstava elektranama, pa tako domaćinstva duguju oko 3,5 milijardi dinara, a privreda 1,5 milijardu dinara.

"Poslednji put ćemo opomenuti neplatiše i isključivaćemo sve koji svoje obaveze ne izmiruju bilo da su privrednici ili građani", poručio je Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: